Újra figyelmeztet a katasztrófavédelem

A kéményseprő életet menthet

2015.11.24 11:22    |    jni  

Nem csak a fatüzelésű kazánokat és kandallókat, hanem a gázüzemű fűtőberendezéseket is ellenőriztetni kell a kéményseprővel, de ha biztosra akar menni, szerezzen be egy szénmonoxid mérőt! Utóbbi jól jött volna annak a bajai sérültnek, akinek a vérében a normális érték tízszeresét mérték a kórházban, miután rosszul lett. Egy gázkazán volt a ludas.

A megyében e hónap elején, Baján történt a fűtési szezon első szénmo-noxid-balesete: egy társasház lakójához kellett mentőt hívni, mert elájult az otthonában. A sérült nyilván nem feltételezte, hogy gázkazánból is szivároghat vissza szénmonoxid, nem csak a fatüzelésű berendezésekből, kandallókból, kályhákból. A végül szerencsés kimenetelű baleset után újra figyelmeztet a katasztrófavédelem: a fűtési szezon láthatatlan gyilkosát könnyű ártalmatlanítani, csak némi odafigyelés és rendszeres szellőztetés kell!

– A szénmonoxid-mérgezések megelőzése érdekében mindenekelőtt minősített érzékelőt szükséges beszerezni, szakembertől, vagy olyan helyről, ahol tudnak szakszerű tanácsot adni az alkalmazásához – javasolta Kovács Andrea. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azért kéri, hogy mindenki rendszeresen vizsgáltassa meg szakértővel az otthoni fűtésrendszert, mert a fűtési szezonnak még csak az elején vagyunk, és szeretnék megelőzni a bajt. Minél intenzívebben fűtünk, annál nagyobb lehet a szénmo-noxid-mérgezés kockázata, és hangsúlyozottan nem csak a fatüzelésű otthonokban. Ne feledje: fontos a tüzelőberendezések karbantartása, amelynek első lépcsője a kéményseprő, mint közszolgáltató! Ha az értesítésben írt időpontban nincs lehetősége fogadni otthonában, egyeztessen új időpontot telefonon! Kalocsa kéményseprőit például keresse a Filantrop Kht-nál: 78/461-875, vagy Mócsy János u. 3.

ISMERJE FEL!

A szénmonoxid színtelen, szagtalan gáz, ami érzékelő berendezés nélkül gyakorlatilag észrevehetetlen. A mérgezés először kábultsággal, fejfájással, fülzúgással, hányingerrel, szédüléssel és zavartsággal, valamint a bőr kipirulásával járhat. Lévén ilyen tüneteket betegségek is előidézhetnek, megeshet, hogy nem cselekszünk időben. Ezután léphet fel izomgörcs, hányás, bénulás, a legsúlyosabb esetben pedig eszméletvesztés és fulladás. Potenciális veszélyt jelenthet a kazánház, a fürdőszoba, a garázs, vagy otthonának bármely más olyan helyisége, ahol bojlert, vagy kazánt működtet. Egyértelmű jele lehet a mérgezésnek, hogyha családja több tagja is egy időben produkálja a fentiekhez hasonló tüneteket. Ha észreveszi, rögtön menjen szabad levegőre, és hívjon segítséget!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás