Kenyér- hal- és borünnepre készül Paks

2013.06.28 09:53    |    Zs.F.  

Paks város nemcsak az ország környezetbarát villamosenergia-termelését döntően meghatározó atomerőműnek, hanem a magas színvonalon megrendezett fesztiváljainak, sporteseményeinek köszönhetően is mind nagyobb ismertségnek, népszerűségnek örvend. Ezek közül való a Kenyér-, hal- és borünnep, amelyet tavaly rendeztek meg először, együtt az Atomfutással. A párosítás sikeresnek bizonyult, így az idén már most megkezdték a felkészülést a nagy turisztikai és sport attrakcióra. A program a tavalyihoz hasonlóan alakul: szeptember 13-án a gasztronómiáé, szeptember 14-én a sporté lesz a főszerep Pakson.

Paks Város Önkormányzata, az MVM Paksi Atomerőmű és a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Igazgatósága a rendezvény megismertetése, népszerűsítése érdekében másfélnapos tanulmányutat szervezett az országos és a helyi média képviselői számára. A vendéglátók célja az volt, hogy megismertessék a várost, elsősorban azokat a helyszíneket, ahol szeptember közepén majd a Kenyér-, hal- és borünnep valamint az Atomfutás programjai zajlanak.

Az újságíróknak ezúttal nem a tollforgatás volt a feladatuk, hanem a tekerés – biciklis városnézés – és az evezés, amikor sárkányhajós körutat tettek a paksi Dunán. A városba látogató turistákhoz hasonlóan megnézték a Makovecz Imre által tervezett, építészeti szempontból kuriózumnak számító Szentlélek-templomot, ahol a templom kórusának köszönhetően értékes zenei élménnyel lettek gazdagabbak. A modern alkotásokat bemutató képtár és az Atomerőmű Sportegyesület (ASE) csarnoka és szabadtéri pályái szintén elismerésre késztették a látogatókat. Az újságírók azt is megtapasztalhatták, hogy a szépen gondozott parkok, zöldterületek nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, de azokban bárki nyugalomra lelhet, aki ki szeretne szállni a napi pörgésből.

 

sajtosok_paks_340

 

E mellett az aktív pihenésre vágyók sem csalódnak, hiszen karnyújtásnyira van a dombokról elénk táruló Duna, amely evezésre és más vízi sportokra is kitűnően alkalmas. A csendes kávéházak és kitűnő éttermek, a finom borok, a Duna menti ételek sorában első paksi halászlé szintén vendégkényeztető, vendégcsalogató. A vendéglátók a sajtótájékoztatót a helyi védettség alatt álló Sárgödör tér egyik kitűnő borházában, a Fabro Pincében tartottak. Ezen Tell Edit alpolgármester assszony és Czink Dóra turisztikai referens beszélt a Kenyér-, hal- és borünnep programjairól, míg az Atomfutás főszervezője Scheffer István, valamint a rendezvény fővédnökét, az atomerőművet képviselő dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató (olimpiai bajnok és neves lokálpatrióta) a tömegsportesemény részleteit ismertette.

Pakson és környékén már nem kell nagy propagandát kifejteni a rendezvények népszerűsítésére, hiszen tudnak róla az emberek; tavaly is nagy volt a látogatottság, mintegy kétezer embert mozgatott meg az esemény.

Mint elhangzott, a szervezők azt szeretnék, ha a Paksra érkezők ezúttal sem csak jönnének és mennének, hanem egy-két vendégéjszakát is a városban töltenének. Ehhez minden feltétel adott, Tolna megyében Paks áll a legjobban szálláshelyek tekintetében. A négycsillagos, wellness Erzsébet Nagy Szállodától a kisebb vendégházakig mintegy 250-300 személyt tudnak elhelyezni, a közeli településeken pedig még egyszer ennyit.

Szeptemberben nyitott pincék várják majd az érdeklődőket a Sárgödör téren, ahol szabadtéri, kulturális programokat is szerveznek. A másik helyszín az ASE-sportcsarnok mellett felállított rendezvénysátor lesz. A gyerekekre játszóház vár, a felnőttekre kulturális műsorok. Sztárfellépőnek a Csík Zenekart hívták meg. Az Atomfutás útvonalát úgy alakítják, hogy az érintse a város több nevezetességét, és az atomerőművet is. Lesznek gyermektávok, a felnőttek pedig koruktól, testi adottságaiktól, felkészültségüktől függően különböző hosszúságú pályák teljesítését vállalhatják, a 3,5 kilométerestől a 31,6 kilométeresig. Akinek még ez sem elég, benevezhet a brutál atomfutásra, megbirkózhat az akadályokkal dúsított hét kilométeres pályával.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás