Mélyítik a két új blokk épületei számára a munkagödröt

2022.11.11 11:59   

Már most, a munkagödör kialakításának kezdeti szakaszában is látszik, milyen monumentális beruházás az atomerőmű-építés. A Paks II. projektben a talajelőkészítés munkálatait végzik. Már csaknem egymillió köbméter földet kitermeltek.

Amellett, hogy a Paks II. projektben továbbra is folyik a munka a tervezőasztaloknál, a beruházási területen is felpezsdült az élet az elmúlt hetekben. Miután egy atomerőmű igen robusztus létesítmény, az alapozást is ennek tükrében, nagy körültekintéssel kell elvégezni. Így történik ez Pakson is, ahol a két új blokk számára kijelölt területen megtörtént a munkagödörnyitás. Ebben a munkagödörben kezdődik meg majd az új atomerőmű épületeinek alapozása. A két új blokk építése a talajelőkészítéssel kezdődött, ennek keretében több, stabilitást és biztonságot szavatoló feladatot végrehajtanak. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélye alapján már halad az 5. blokk területén a talajvíz szintjéig történő talajkiemelés. Az első szakaszban a talaj felső rétegét távolították el, majd öt méterig, a vízzáró rétegig mélyítették ki a munkagödröt. A mostanáig kitermelt föld mennyisége közel egymillió köbméter, de ezzel korántsem ért véget a munka, hiszen a munkagödör végleges mélysége egyes helyeken meghaladja a 23 métert.

 

paks_450_13    
Öt méteres mélységről végzik el a talajszilárdítást Forrás: Paks II. Zrt.

 

A már elért ötméteres szintről – mivel még nincs szükség víztelenítésre – elvégezhető a talajszilárdítás és a résfal építése. A telephely talajának fizikai és mechanikai paramétereit – például tehertartó képességét – mélykeveréses talajszilárdítási technológiával javítják. A talajszilárdítás, illetve a mélykeveréses technológia széles körben alkalmazott módszer az építőiparban. A technológia segítségével akár nagy kiterjedésű lápok és mocsarak környezetében is alkalmassá lehet tenni egy-egy területet még nukleáris létesítmény befogadására is. Ezért ezt a módszert használták a Bangladesben létesülő roopuri atomerőmű építésénél is.  Az új paksi blokkok esetében tervezett talajszilárdítást egy teszt előzte meg 2022 februárjában a telephelyen, ennek eredményeinek ismeretében adott engedélyt az OAH a munkálatokra.

Mivel az új blokkok üzemi épületeinek alapozása – különösen a reaktorépületeket is magában foglaló nukleáris szigetek alatt – jóval a talajvízszint alatt történik majd, Pakson is gondoskodni kell a talajvíz mozgásának kontrolljáról. Annak érdekében, hogy minimalizálják a munkagödörbe áramló talajvíz mennyiségét, résfalat építenek. Ennek biztonsági szerepe is lesz, mégpedig az, hogy a vízmozgás megakadályozásával biztosítsa az üzemelő blokkok épületeinek, építményeinek stabilitását az 5. és 6. blokk kivitelezése során. A vízzáró gátként funkcionáló résfal tervezett vastagsága egy méter, kerülete a tervek szerint meghaladja a 2,5 km-t. A hatóság a résfal építésére vonatkozó engedélyt is kiadta. Annak érdekében, hogy értékeljék a résfal és a tervezett víztelenítés megfelelőségét, illetve pontosítsák a résfal tervezett technológiáját és a víztelenítés terveit, itt is elsőként egy úgynevezett résfal tesztet végeztek a szakemberek.

 

(X)

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás