Kétnapos, sikeres kistermelői vásár Kalocsán

2022.02.04 09:40   

A szervezők jó érzékkel választották január utolsó hétvégéjét a hagyományteremtő szándékkal megrendezett kétnapos kalocsai kistermelői vásárnak, a péntektől szombatig megtartott esemény százakat vonzott.

A Sétálóutcában fölállított pavilonokban élelmiszerkülönlegességek széles választékát – mézet és más méhészeti termékeket, bort, aszalt gyümölcsöket, ivóleveket, konyhakész és feldolgozott húsárukat, kézműves csokoládékat - ugyanúgy megtalálhattuk, mint a szappanokat, vagy a festett hartai fa dísztárgyakat. Nem hiányzott természetesen Kalocsa két hungarikuma, a népi hímzés és a fűszerpaprika sem. Aki a szép, napos, de szeles idő ellenére fázott, forralt borral és a kürtős kalács sütő parazsánál melegedhet, éhségét kézműves hamburgerrel csillapíthatta.

A városi önkormányzat és a Szigeti Farm, annak vezetője, Szigeti Tamás közös szervezésében megtartott kistermelői vásárok sora várhatóan márciusban folytatódik.  

Dr. Filvig Géza polgármester érdeklődésünkre elmondta:

A Szigeti Farm Kft., annak kiváló szakembere,Szigeti Tamás agrármérnök, közgazdász több, a hungarikumainkkal kapcsolatos, illetve agrár témájú pályázatunkat készített elő eredményesen, ami fölbátorított bennünket, hogy szorosabbra fűzzük vele az együttműködést. Szigeti Tamás ötlete volt, hogy kezdjük el a kalocsai termelői vásárokat - mondta a polgármester az esemény január 28-ai, péntek délutáni megnyitóján.

A polgármester hozzátette: egy ilyen vásárnak a január végi időpont talán kissé szokatlan, de mint látható, igény van arra, hogy az emberek kimozduljanak, ezért az év során a tervek szerint több kistermelői vásár lesz a városban.

Dr. Filvig Géza akkor még csak reményét fejezte ki, hogy jól sikerül a vásár, ami végül a várakozáson felüli sikert, több száz látogatót és vásárlót vonzott.

A vásárról szólva Szigeti Tamás ötletgazda kifejtette: a cél az volt, hogy megszólítsuk a kalocsai és a környező településeken tevékenykedő kistermelőket, kézműveseket, rámutassunk, hogy milyen minőségi, kiváló élelmiszerek, egyéb áruk készülnek ezen a tájon.

Tizenhét termelő és árus fogadta el a meghívásunkat az első szóra, aminek nagyon örülünk. Ki kell emelnem, hogy először tartunk ilyen alkalmat, de nem utoljára, és minden kiállítót legközelebb is nagy szeretettel várunk! – nyilatkozta Szigeti Tamás.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy a termelők közt szájról szájra járt a vásár híre, így távolabbi településekről – a legmesszebbről Bátmonostorról – is érkeztek kézművesek, hogy bemutassák termékeiket.
Az egyes standokat péntek délután egy órakor nyitották meg, és szombaton délután zárták, illetve zárták volna, ugyanis például a kürtös kalácsosnál, a kézműves hamburgeresnél, a húsárusok pultjainál meg kellett várni, míg a hosszú sorokat alkotó vásárlók utolsó tagjai is elégedetten távoznak a garantáltan minőségi portékával.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás