Gyorsabban haladhatunk az 51-es kisfoktői szakaszán

2013.12.01 23:06   

Amikor 2009 végén, az 5l-es főút Dunapataj-Kalocsa közötti szakaszának felújítása elkészült, eleinte nehéz volt belerázódni azoknak, akik rutinból közlekednek, hogy lakott terület lett a kisfoktői szakasz, és bizony le kell venni a gázról a lábat, ha nem akartunk súlyos ezreket fizetni a sebességtúllépésért. Aztán most október végén a helységnév tábla alá kikerült egy új piroskarikás tábla egy hetvenes számmal, ami azt jelenti, hogy innentől nem ötvennel, hanem hetvennel lehet áthajtani a településen.

 

kisfokto_70_281A Kisfoktőn lakók, valamint Foktő község Önkormányzata azt kérte a kivitelezést felügyelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től, hogy az útfelújítás a régiektől eltérően lakott terület jelleggel történjen. Ennek vannak fontos és költséges elemei, így kiépítették ezen a szakaszon a közvilágítást, kiépítették a járdát, ezek nélkül nem lehet lakott területté nyilvánítani útszakaszt, és innentől, mint a többi lakott területen, az ötvenes sebességkorlátozás lépett életbe.

Gyakran hallottunk azóta olyan véleményeket, hogy miért kellett ez, egyszer még a kalocsai képviselő-testület ülésén is szóba került, hogy kezdeményezik a területileg illetékes, azaz a foktői önkormányzatnál, hogy emeljék meg ezt a sebességhatárt.

Dr. Jakab Ferenc, Foktő polgármestere megerősítette, hogy kalocsai jelzésre a testületük megvizsgálta az ügyet, egyeztettek az ott lakókkal, és kezdeményezték a változtatást.

Langó István, a Magyar Közút Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának Forgalomtechnikai és Hálózatkezelési Osztályának vezetője lapunknak elmondta, hogy a Magyar Közút Zrt. az út kezelője, így – többek között – a forgalmi rend kialakítása, a forgalomszabályozás is hozzájuk tartozik. Hozzájuk is érkeztek jelzések, de mint mondta, közérdekű bejelentésre tehetik meg ennek a felülvizsgálatát. Ez néhány héttel ezelőtt meg is történt Foktő Önkormányzata részéről, hogy a magasabb sebességhatár érdekében vizsgálják felül a forgalmi rendet. A jogszabályban meghatározott szervezetek, intézmények bevonásával elvégezték ezt a vizsgálatot. Ellenőrizték a forgalmi, baleseti előzményeket, a szakasz forgalomterhelését, a műszaki feltételeket (milyen az út vonalvezetése, vannak-e csomópontok, kereszteződések, van-e zebra, stb.), és miután ezeket végigvizsgálták, azt állapították meg, hogy nincs kizáró ok, hogy ezentúl hetvennel lehessen áthajtani a településen – mondta lapunknak Langó István.

Azt is megtudtuk, hogy ilyen kérelmek esetében az szokott előfordulni, hogy az áthaladók kérik a felemelést, az ott lakók pedig általában inkább csökkentést kérnek, de ez esetben ez sem volt probléma. A műszaki feltételeken túl ez az igény találkozott az önkormányzat és az általa képviselt lakosság egyetértésével. Így a döntés megszületett: marad az útszakasz lakott terület jellegű, viszont a megengedett legnagyobb sebességet hetvenre emelték.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás