Bp. Honvéd, Szűcs Judith, Stabil Frazír és finom falatok

Ez a krumplileves bizony krumplileves!

2016.08.19 10:57    |    jni  

A VIII. Bátyai Fokhagymafesztivál színpadán néptáncosok, sztárvendégek és ska mesterek fordultak meg, a bográcsokban, tárcsákon pedig a legötletesebb fokhagymás ételek készültek, és a szakmai szemek végül egy krumplilevesnek adták a legnagyobb elismerést.

A Fokhangymások (jól olvasta, így!) csapata egyszerűen nagyszerűt készített a leszakadó eső miatt egyébként kissé alulnevezett főző-sütő versenyen. A Szabadtűzi Lovagrend zsűrizett, a Budapesti Honvéd focistái a sportpályán játszottak – jelenlétük egyértelműen jelzi, hogy a magyar gasztronómiai fesztiválok térképére felvéste magát a község rendezvénye.

A kétnapos fokhagymafesztivál első felvonása ezúttal is neves futballklub megjelenését hozta, a pénteki napon. Az elmúlt években a Ferencváros, az Újpest és a Videoton egykori legendái is megfordultak a bátyai sportpályán, ahol ezúttal a Budapest Honvéd Öregfiúk csapatát fogadta a Bátya és Kalocsa járás alkalmi válogatottja.

– Nagyon jó kis meccset látott a közönség, nyertünk, de nem is tudom, mennyi lett a végeredmény, mert nem az a fontos, hanem a mozgás, főleg ebben a korban – értékelt a helyszínen a Honvéd háromszoros válogatott játékosa, Csehi Tibor. – A második félidőben érkező csapat rendkívül jól játszott, kevesebb gólt is lőttünk, mint az elsőben. Gratulálok a Bátyának! – mondta előzékenyen. Íme a végeredmény: Bátya és Kalocsa Járás – Budapest Honvéd Öregfiúk 2-4.

Kalocsai Néplap

Az első napon a sport, a másodikon a kevésbé kímélő ételek a fontosak a fokhagymafesztiválon: a programból nem maradhatott ki a főzőverseny, amelyet persze szakmai zsűri felügyelt, nevezetesen a Szabadtűzi Lovagrend, Németh József Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnöke vezetésével. A kiírás szerint a nevezők bográcsban és tárcsán készíthetik el a konyhai műremekeket, de a szakértők javaslatára alkottak a szervezők (Varajti Gábor és Maros Attila) egy „egyéb” kategóriát is, hogy teret engedjenek a kreatívabb megoldásoknak. Döntésük helyességét idén egy ínycsiklandó füstölt hal igazolta, az Internet plusz nevű csapat standján.

A hagyományosabb módszerekkel, tárcsán készült ételek között a kalocsai Old Motors Pub veterán motorosai sütötték ki a legjobbat – nagyban hozzájárulhatott a sikerhez a tálalás is: egy e célra készült kuplungfedélen helyezték el ízlésesen a fokhagymás falatokat. Ugyanebben a kategóriában kapott ezüst fokozatú díjat a Fok-hangymások (róluk még lesz szó lejjebb) sültes-tálja, valamint bronzot egy klasszikus fokhagymás lángos, amit a Kapitány fiúk csapata készített.

A bográcsos-fokhagy-más ételek közül egy kakaspörkölt (készítették: Dunántúli sógorok) érdemelte ki a Szabadtűzi Lovagrend arany minősítését, ezüsttel pedig egy babgulyás (Vodenica) távozott. Osztottak még különdíjakat is: a fesztivál vándorserlegét a csülökpörköltet tálaló Benke Csaba kapta, a Buki Team emlékserlegét pedig a Dunántúli sógorok. A Rico Team-et és a Karcagi Birkafőzőket a teljesítményük elismeréseképpen meghívták egy másik nagy küzdelemre: a Kalocsai Paprikafesztiválra. A Szabadtűzi Lovagrend tagjaiból felállt zsűri szakmai fődíját a Fokhangymások csapata tehette zsebre, egy minden bizonnyal mesterien elkészített krumplilevesért.

A győztesek 25 nevezett csapat közül kerültek ki, ami még azzal együtt sem egy elhanyagolható szám, hogy sokan visszamondták a szereplést a verseny reggelén leszakadó ég miatt. Összehasonlításképpen: a Kalocsai Paprikafesztiválon, a Paprikás Ételek Főzőversenyén nagyjából 60-80 főzőcsapat szokott ténykedni.

A fesztivált lebonyolító Bátyai Fokhagymások Hagyományőrző Egyesülete már a nevéből adódóan sem hagyhatta ki, hogy vaskos folklórprogrammal töltse fel a fesztivál színpadának programját. A meghívottak között volt idén a Bátyai Hagyományőrző és Nemzetiségi Egyesület Rozmaring Népdalköre, a székely-udvarhelyi EUFÓNIA Kulturális Egyesület, a vajdasági Ludasból érkező Ludas Matyi Művelődési Egyesület Néptánccsoportja, valamint a Za-bavna Industrija együttes. Az augusztushoz képest szokatlanul nedves és hűvös időjárás ellenére a közönség csábítónak találta Szűcs Judith fellépését és a ska-zene országosan is egyre ismertebb mestereinek nagykoncertjét: a Stabil Frazíron a szervezők becslései szerint mintegy 1500-an tomboltak szombat éjjel.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás