Sohasem ölelni

2015.02.23 13:11    |    g-era  

Sohasem tudja megölelni szeretteit az a Dunapatajon született, jelenleg Tahitótfaluban élő fiatalember, aki egy nagyon ritka fejlődési rendellenességgel született: nem fejlődtek ki a végtagjai.

Kollinger Szabolcsot édesanyja a kórházban hagyta, és a kecskeméti gyámügyesek ideiglenes otthonban helyezték el a kisfiút. Szabolcs három és fél éves volt, amikor egy országos hetilap megpróbált segíteni abban, hogy nevelőszülőhöz kerülhessen. Az akció sikeres volt: egy kétgyermekes, szintén fejlődési rendellenességgel született újságárusnő magához vette a gyermeket.

 

kollinger_szabolcs_300

 

Mozgásjavító iskolában tanult, ahol mindenki valamilyen testi fogyatékkal rendelkezett, így ő sem tűnt ki túlságosan közülük – bár az elérhető információk szerint kar és láb nélkül született ember körülbelül száz él a földön, és Szabolcs tudomása szerint ő Magyarországon egyedül él ilyen problémával.

Több videofelvétel is kering az interneten róla, amelyen megmutatja, hogy hallatlan kitartással és találékonysággal próbál úrrá lenni teste hiányosságain: megtanult egyedül enni-inni, írni egy toll és a karcsonkja segítségével, elboldogul a számítógép billentyűzetével is, és képeket fest – szájjal.

A közelmúltban egy akció indult el az internet útján: keresnek négyezer embert, akik ezer forinttal támogatnák őt abban, hogy szert tehessen két bionikus karra. A szerkezet minden mozdulatot el tud végezni, amelyhez kézre van szükség, és Szabolcs vágyakozva beszélt arról, hogy mennyivel önállóbb lehetne a segítségükkel: gondoskodhatna magáról, főzhetne és nem szorulna másokra, ha öltözni, vagy toalettre mennie kell.

Ha akadály kerül elém, én rögtön azt keresem, hogyan oldhatnám meg – mondja magáról egy videofelvételen. Álmait, vágyait nem adja fel, és rendületlenül bízik abban, hogy ha ilyen kis összeget kérnek, azt sokan tudják nélkülözni, és megkaphatja az emberi idegekkel összehangolható, hihetetlenül finom mozdulatokra is képes művégtagokat. Az áruk nem kevés: húszmillió forint, ám ha az összeg húsz százalékát össze tudja gyűjteni, már megkaphatja a beszerzésükhöz szükséges támogatást.

Kollinger Szabolcsot megismerhetik a Facebook-on található oldalon: www.facebook.com/kollinger.szabolcs; írhatnak neki e-mailt a kollinger2@gmail.com címen. A pénzbeli támogatást az ERSTE Bank 11600006-00000000-35174727 számlaszámára juttathatják el.

Manapság sokan és sok célra kérnek pénzt, igaz. Ám ez a fiatalember lenyűgözött akaraterejével, derűjével, hallatlan optimizmusával. Úgy gondoltam – már csak azért is, hiszen dunapataji születésű és így szűkebb pátriánkhoz is tartozik – igazán megérdemli, hogy megkapja az esélyt az emberhez méltó, önállóbb életvitelre, és végre megölelhesse az anyját – mármint azt, aki mellé állt és felnevelte. Kérem, kedves olvasónk, hogy segítsen ön is!

(A cikk megírásának időpontjában telefonon azt sikerült megtudnom Szabolcstól, hogy a szükséges összeg körülbelül negyedrésze gyűlt össze eddig – a szerző)

 

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás