Felfoghatatlan terror sújtotta a svábokat

2018.02.28 14:06    |    Jni  

A II. világháború kétségtelenül legnagyobb szégyenfoltja a holocaust, de emlékévvel, majd egy könyv megjelenésével és az abból született grafikák kiállításával az elmúlt időszakban méltón megemlékeztek a hajósiak az üldözött és meggyilkolt svábok tömegeiről is. A kisvárosban gyakorlatilag ma sem él olyan személy, akinek a családját ne érintették volna a kényszersorozások, majd a világégést követő kitelepítések és a malenkij robot, amelyet a legtöbben nem is élték túl, idézte fel Schőn Mária. A Könnyek népe című, e témában született könyv egyik szerzője a kötet történeteiből készült Szalai Sándor-grafikák múlt szerdai kiállításmegnyitóján szemtanúként beszélt a sváb katasztrófáról.

svab2_250– Szerintem nincs olyan hajósi család, akit ne érintettek volna ezek az események. Csodák viszont előfordulnak: az én családomból szerencsére senki nem halt meg – hozta fel Schőn Mária a megnyitón, ahol viszont a beszédek sorában többször is szót kapva mesélt a rémtörténetekből.

Felidézte egy szerelmét a malenkij robotra elkísérő lány történetét, vagy azt, amikor németellenes hordák az utcát járva skandálták, hogy meg kell halniuk a német származásúaknak. Kislányként kénytelen volt végignézni otthona kifosztását és sorstársainak gyászát, az orosz földön örökre eltűnt rokonaik miatt.

A háború utáni Magyarországot megszálló Vörös Hadsereg a kollektív bűnösséget hirdetve tette pokollá a német származásúak életét, akiket duplán érintett a háború idején terjedő terror. A világégés alatt az SS kényszertoborzása miatt veszítették el az övéiket, utána pedig az életben maradottakat tizedelte az oroszok vezérelte kitelepítési hullám és a malenkij (oroszul kb.: „kis munka”) robot. Országos szinten százezreket vittek el, köztük hatszáz hajósit, akik közül legkevesebb négyszázan haltak meg a háborút követő oroszországi újjáépítési munkák során.

svab1_450
 

Az eltűntek és halottak történetét bemutató Könnyek népe című könyv a hajósi Schőn Mária és a Kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusa, dr. Bereznai Zsuzsanna közös alkotása, számtalan, túlélő szemtanúkkal készült interjú nyomán, 14 fejezetben írták meg a történeteket, amelyek megihlették a grafikus Szalai Sándort. A képzőművész összesen 82 grafikát készített a kötetben olvasottak nyomán; ezt a képsorozatot állították ki a Nicolas Schöffer Gyűjtemény különtermében, „A hajósi sváb parasztság sorsa 1938–1954 között, a malenkij robot lokális eseményei alapján” címmel. A tárlat a Német Önkormányzat Kalocsa szervezésében jött létre és február 2-ig látható, hétköznapokon, 8-16 óráig.

svab3_450
 

Schőn Máriával szívbe markoló interjút készítettünk a megnyitón. A beszélgetést a jövő heti lapszámunkban olvashatja.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás