Nem vállalják a vitát a jelöltek

Niedermüller Péter is kihívta ellenfelét

2014.03.08 10:32   

Országszerte ugyanazzal a szöveggel utasítják vissza az ellenzékiek által tett, nyilvános vitára való felhívást a kormánypárti képviselők. Az elzárkózás tényét Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció alelnöke, a demokratikus ellenzék helyi országgyűlési képviselőjelöltje jelentette be múlt heti kalocsai sajtótájékoztatóján. A politikus hiányolja az érdemi vitát, de hoppon maradt a felvetésével. Elmagyarázta az Összefogást tömörítő új szlogent is, ami „Kormányváltásra” változott.

niedermuller_peter_258– Az elmúlt időszakban a demokratikus ellenzék több képviselője tett kísérletet arra, hogy nyilvános vitát szervezzen a kormánypárt országgyűlési képviselőjelöltjeivel. Ennek a kihívássorozatnak nem az volt a célja, hogy valamiféle provokációt vagy veszekedésekből álló sorozatot eredményezzen – tisztázta álláspontját Niedermüller Péter. – Nekünk az a mély meggyőződésünk, hogy a választópolgároknak alapvető joguk, hogy tisztán lássanak abban a tekintetben, hogy mit kíván tenni a kormánypárt a következő négy évben, országosan és a választókerületekben, és hogy mit kíván tenni az ellenzék, milyen alternatívákat kínál fel – magyarázta.

A politikus szerint a rendre visszautasított nyilvános vitákra többféle okból is szükség lenne. Egyrészt azért, mert „a pálya lejt”, vagyis „a kormánypártnak nagyon jelentős erőfölénye és túlsúlya van a médiában”, ami azt vonja maga után, hogy a kormánnyal ellentétes vélemények kifejtésére nagyon kevés lehetőség kínálkozik: az ellenzék nem tudja ismertetni a nézeteit és az országgal kapcsolatos programját. – Ezért lenne fontos, hogy legyenek olyan nyilvános rendezvények, ahol elmondhatjuk, és nem csak fórumon, hanem vitában is. A nézetek és vélemények ütközzenek a kormánypárt és az ellenzék között – hangsúlyozta a képviselőjelölt, hozzátéve, hogy erre aligha lesz lehetőségük, mert a kihívott jelöltek kivétel nélkül elzárkóznak a vita lehetőségétől.

– Most már a sokadik ellenzéki jelölt kapott visszautasítást, és mi mindannyian sajnáljuk, hogy a kormánypárt nem vállalkozik a feladatra. Különösen figyelemreméltó ezekben a visszautasításokban, hogy szóról szóra ugyanazzal a szöveggel válaszolnak a kormánypárti képviselőjelöltek: „Tisztelt alelnök úr! A megkeresést köszönöm. A nyilvános vitában nem kívánok részt venni. Font Sándor, országgyűlési képviselő” – idézte a DK-s politikus a maga levelét, amelyet nemrég kapott. – Ez Font Sándor fideszes e-mail címéről jött, de nyilván nem ő írta. Hogy konkrét példákat is mondjak: Fónagy János Bauer Tamásnak (parlamenti államtitkár a DK másik alelnökének – a szerk.) szó szerint ugyanezt válaszolta, ugyancsak a fideszes címéről. Mi azt gondoljuk, hogy ez a demokrácia megcsúfolása, mivel különösen a kormánypárti képviselőknek lenne feladata, hogy kiálljanak az emberek elé, és elmondják, hogy mit miért tettek az elmúlt négy évben – jelentette ki. Niedermüller Péter kifogásolta azt is, hogy a Fidesz-KDNP úgy utasítja vissza a vitákat, hogy közben programja sincs, vagy legalábbis azt nem tárják nagy nyilvánosság elé.

Rezsicsökkentésnek nevezett rezsihazugság”

– Csak két dolgot tesznek folyamatosan: egyrészt erkölcsileg megpróbálják ellehetetleníteni a baloldali, balközép és balliberális ellenzék jelöltjeit, másrészt folytatják a rezsicsökkentésnek nevezett rezsihazugságot. A kormánypárt nem engedi a képviselőjelöltjeinek, hogy közvetlenül találkozzanak a választókkal. Csak ezeken a rezsicsökkentő fórumokon lehetnek ott – mondta a tájékoztatón Niedermüller Péter. – A kormánypárti képviselőjelöltekben van félsz. Tartanak attól, hogy kellemetlen kérdéseket kapnak. A kormánypárt csak egyetlen egy dolgot csinál: folyamatosan azt hazudja az embereknek, hogy „Magyarország jobban teljesít”, miközben a fórumokon olyan emberek vannak ott, akik azt tapasztalják az életükben, hogy semmi nem megy jobban, sőt, inkább minden rosszabbul megy. Növekszik a szegénység, egyre kevesebb munkahely van, egyre nehezebbek az életkörülmények – sorolta a választókerületében szervezett fórumokon tapasztaltakat a DK-alelnök; a kevesebb munkahelyre vonatkozó állítását a Központi Statisztikai Hivatal adataira alapozva. A KSH adataiból ő azt szűrte le, hogy a kormánypárti kampányban négy éve hirdetett egymillió új munkahelyből 250 ezer lett – ahogy ők is állítják – de ebből szerinte érdemes még kivonni a Közmunkaprogramban munkaórák tekintetében alig foglalkoztatottakat és a külföldre költözött munkavállalókat. Ezzel a művelettel neki 50 ezerrel kevesebb munkahely jött ki.

– A mi programunkban az is szerepel, hogy hogyan lehet a kis- és középvállalkozásokat tehermentesíteni. Az például egy abszurdum, hogy ha valaki minimálbéren alkalmaz egy munkavállalót, az után 81 ezer forint járulékot kell befizetni – fejtegette, hangsúlyozva, hogy ez az aránytalanság nem segíti sem az alkalmazót, sem a dolgozót. De szóba hozott más érvet is, amivel növelni lehetne a munkahelymegtartás esélyét és a számok tényleges növelését. – Ebben a választókerületben csak akkor várható javulás a munkahelyek területén, ha javul az infrastruktúra és a közlekedési utaknak az állapota. Az 51-es utat például gyorsforgalmi úttá kell fejleszteni. Én naponta-kétnaponta járok rajta és ennél nagyobb megpróbáltatás kevés van, mert szétesik az ember alatt az autó. Erre azt találta mondani a képviselő úr, hogy az EU 2014-től nem finanszíroz útépítéseket, csak gyorsforgalmi utakat – utalt Niedermüller Font Sándor válaszára, amit egy közelmúltbeli, dunavecsei közmeghallgatáson az 51-es építésének csúszását firtató kérdésre adott. – Pontosan erről van szó. Én sem vagyok hülye; ezért mondtam, mert csak azt lehet uniós forrásokból finanszírozni – mondta.

Összefogás” = „Kormányváltás”

– Eleve az volt a terv, hogy a kampány második részében, amikor a fórumok indulnak, tehát ebben az időszakban, egy másik jelszóval fogunk indulni, amely meghatározza, hogy mi az Összefogás célja. És ennek az Összefogásnak a „Kormányváltás” a célja – magyarázta a közelmúltban megváltoztatott szlogenjüket Niedermüller Péter. Az ellenzéki pártokat (MSZP, Együtt-PM, DK, LMP) tömörítő egyesülés ezzel a lépéssel azokat szeretné elérni, akik még bizonytalanok. – A választóknak egy nagyon jelentős része az utolsó 2-3 napban dönti el, hogy megy-e választani, és mi lesz a preferenciája. Ezek az emberek elindulnak szavazni, és nem tudják még, hogy kire – fejtegette a világszerte tapasztalt jelenséget a DK-alelnök. – Nyilvánvaló, hogy a másfél millió megrögzött Fidesz-szavazót mi nem tudjuk elérni, tehát nem őket kell megcéloznunk, hanem a törzsszavazóinkat kell megtartani, valamint arra kell törekednünk, hogy adjunk egy szlogent azoknak, akik nem tudják biztosan, hogy kire fognak szavazni. Azt viszont látjuk, mert minden magyarországi felmérés azt mutatja, hogy azoknak a százalékos aránya, akik le akarják váltani ezt a kormányt, nagyobb, mint akik meg akarják tartani – foglalta össze a szlogenjük lényegét a politikus.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás