50 órát kell lehúzni a diákoknak, vagy nincs érettségi

Kötelező közösségi munkán a gyerekek

2013.11.16 15:20    |    -r-s  

Mint ismeretes, az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntése alapján azoknak a diákoknak, akik idén szeptemberben kezdték a középiskolát, a 9-11. évfolyamon legalább 50 óra szociális vagy karitatív tevékenységet kell elvégezniük. Ezeket a munkákat az adott tanintézmény biztosítja, azzal a céllal, hogy a fiatalok jobban megismerjék embertársaik problémáit, és azokhoz nagyobb empátiával viszonyuljanak, valamint „erősödjön bennük a társadalmi érzékenység”. A közösségi munka csak annak természete szempontjából fakultatív; az viszont nem kérdés, hogy el kell-e végezniük, vagy sem, lévén a 2016. január 1-je után végzők meg sem kaphatják érettségi bizonyítványukat, ha nem tudják igazolni, hogy megvan az 50 órájuk.

A diákság vállára tett közösségi szolgálat csak a rá vonatkozó rendeletben meghatározott tevékenység lehet – és a leírások szerint olyan társadalmilag hasznos, illetve valamely közösség javát szolgáló munka kell legyen, amelyet a diákok térítésmentesen végeznek. Dolgozhatnak egészségügyi, vagy épp környezetvédelmi, esetleg sporthoz kötődő területen, és a közösségi szolgálatukat az iskolán belül, vagy a jogszabályban foglaltaknak megfelelő szervezetnél kötelező eltölteniük. A köz érdekében végzett munkát három év alatt kell teljesíteni, a 11. osztály végéig. Ezt akár nyári szünetben is megtehetik, amennyiben az iskola, vagy a diákokat fogadó intézmény lehetővé teszi számukra. Mondjuk a sulik – legalábbis a mi régiónkban – jó pozícióból várják a program indulását: pályázati keretből plusz pénzforrás is rendelkezésükre áll a teljesítéshez.

– A Kossuth középiskola idősek segítésére, egyénileg, azok otthonában, 16 tanulóval pályázott, míg a szociális intézményi keretek közötti segítésre hússzal. Tizenöten közös programok lebonyolítását végzik, a szociális intézményben lakókkal, illetve idősekkel. Fogyatékos személyek ellátásával kapcsolatos tevékenységben tizenketten, egészségügyiben kilencen vesznek részt – sorolta a kalocsai egészségügyi iskola profiljába vágó tevékenységeket és az abban munkát vállalók létszámát a Korona Fm100-nak adott interjújában Vikker József. A Dózsa György Gazdasági, Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója arról is beszámolt, hogy a gimnázium tanulói közül öten vállalták ún. életinterjú készítését, míg az alsóbb évfolyamokból tizenöten korrepetálnak majd általános iskolásokat. További huszonöt diák közgyűjteményben (pl.: múzeum) vállalt önkéntes munkát. Az intézményvezető persze szólt saját iskolájáról is – nem meglepő módon ők adják majd a legtöbb közösségi szolgálatos fiatalt.

– A Dózsa középiskola tanulói közül tízen foglalkoznak majd idős emberekkel; ugyancsak tízen vállaltak életinterjú készítést és rögzítést, 18-an fogyatékos személyek ellátását, hatan pedig kórházi munkát. Tizenöten végeznek majd nevelési-oktatási intézményben segítői tevékenységet; kiegészítve katonasírok gondozásával – számolt be Vikker József. A tanintézmény vezetője szerint a diákjaik idősek oktatásában is segédkeznek – számítógép felhasználói ismereteket tanítanak majd. Szintén a náluk tanuló fiatalok feladata lesz a gimnáziummal szembeni Fényi Gyula park gondozása – erre öten jelentkeztek. További tizenöt tanuló fog végezni állagmegóvást (többek között óvodai kerítéseket festenek újra); tizenkettő pedig környezettudatosságra nevelést. És ez még mindig nem a sor vége: a dózsások közül 25-en veszik kezelésbe a Mócsy János utcai játszóteret, valamint a középiskolájuk előtti parkrészletet.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás