Kötés-horgolás Kiállítás 2014.

Több mint ötven pályázó, kétszáz pályamunka

2014.10.27 12:11   

Ha október, akkor ismét Kötés-horgolás Kiállítás, melyet október 11-től 19-ig immár harmadik alkalommal rendezett meg a kalocsai Fonalbirodalom, Bolvári Ferdinánd és felesége, Anikó a Campona Bevásárló- és Szórakoztató-központban Budapesten. Több mint ötven pályázó mintegy kétszáz pályamunkával indult a versenyen.

– Idei kiállításunkat színesítette, hogy vendégül hívtuk a Via és Gery Gobelint. Két külön pályázatot hirdettünk kötés-horgolás és gobelin területen, az ünnepélyes megnyitón természetesen kétszer annyi értékes nyereményt osztottunk ki. A díjátadás végeztével egy kis agapera hívtuk vendégeinket. Igaz, nem hamuban sült, de kalocsai pogácsával kedveskedtünk – mesélt lapunknak az eseményről Anikó.

– „Színátmenetek a gobelinben” című filmes illusztrációval színesített előadással ajándékoztuk meg azokat a gobelinezőknek, akik megtiszteltek minket, bemutatták alkotásaikat és ellátogattak hozzánk a Camponába. Az előadást Vizi Bernadett tartotta.

kotes_horgolas2_450

Vendégünk egy különleges csapat, a budapesti GerillaKötők voltak, ők gondoskodtak nagy-nagy meglepetésről. Férjemmel a nyáron olvastunk róluk annak apropóján, hogy a kötés világnapján (mert-hogy ilyen is van) egy BKV villamost „bekötöttek”. Felkeltették érdeklődésünket több ok miatt is. Először is a gerilla elnevezés. Sokan tudják Ferdinándról, hogy alapítója a Kalocsai GerillaKertész Mozgalomnak. Ők gerillakötők, mi gerillakertészek, kell ennél több? Pedig több is van: Ferdinánd ötlete volt, hogy mivel mi kötőfonal kis- és nagykereskedelemmel foglalkozunk, keressük meg a hölgyeket, ajánljuk föl nekik segítségünket. A bőrünkön érezzük, milyen nehéz a gerillakertészkedéshez támogatókat találni, viszont a kötés alapanyagaiban segíteni tudunk másoknak. Ajánlatunknak természetesen nagyon örültek, így együttműködési megállapodást kötöttünk. Egyelőre annyit elárulhatok, hogy Kalocsa sem marad ki a gerillakötők akciójából! – mondta Bolváriné Anikó, majd beszámolt arról is, hogy idén újítottak, és a látogatókat kézimunkázásra hívták.

Most interaktív kiállítást rendeztünk! A gyermekeket megtanítottuk kötni, horgolni, makramézni, pompont készíteni, körmönfonni… a felnőtteknek megmutattuk a villás horgolást, frivolitáskészítést tűvel, recehorgolást és mindent, ami szemnek és kéznek ingere. Egyéni látogatóink mellett szervezett gyermekcsoportokat is fogadtunk a Camponával szomszédos Demjén István Általános Iskolából. Naponta két csoport jött, mintegy ötven gyerkőc elsőtől nyolcadik osztályig. Iskolaidőben az iskolából, este és hétvégén szüleikkel jöttek vissza a megfertőzött ügyeskedők. A fertőzés tovább terjedt, mire a kiállítás végéhez közeledtünk, nagy örömünkre óvodások, iskolások, anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák együtt készítették a pomponokat, virágokat és karkötőket. Újból bebizonyítottuk, hogy óriási igény és szükség van arra, hogy gyermekeink megtanuljanak kötni, horgolni, felismerjék saját kezük képességeit, örömüket leljék a kézimunkában – mesélte örömmel.

Kalocsai résztvevője is volt a kiállításnak?

Hagyományosan a Kalocsai Fegyház és Börtön ebben az évben is küldött pályamunkákat. Részvételüket egy alapanyagokból álló ajándékcsomaggal köszöntük meg. Ripszám Jánosné Ági néni idén is kötött csipketerítőivel gyönyörködtetett meg bennünket, munkáit a zsűri Különdíjjal jutalmazta. A kiállítás során többen is megkerestek azzal a kérdéssel, hogy Kalocsán miért nincs effajta kiállítás, ahol együtt „dolgozhatunk” gyermekeinkkel azon, hogy nagyanyáink örökségét megőrizzük és átadhassuk unokáinknak. Ezt az országos méretű rendezvényt újabb tervek szövögetésével zárjuk, ahol Kalocsa városa a szereposztásnál főszerepre számíthat – mondta végezetül Bolváriné Gärtner Anikó.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás