Kreatív irodalom a gimnázium versenyén

Radnóti puzzle

2014.05.05 22:51    |    Géjé  

Április elején került sor arra a Radnóti-vetélkedőre, amelyet a Holokauszt-emlékév (egyben Radnóti emlékév) kapcsán nyert pályázat keretében rendezett a Szent István Gimnázium. Kedves feladattal emlékeztek meg Radnóti Miklós 102 évesen most februárban elhunyt özvegyéről is: a kirakós kettejük képét ábrázolta. A verseny egy országosan másfél milliárdos projekt része volt.

– Ez egy pályázat, amit a Civil Alap 2014. évi keretéből nyertünk. Ebből tudtuk ezt a programot lebonyolítani – emlékeztetett az egyébként mintegy 400 ezer forintos tenderükre a versenyt és a gimnázium pályázati programjait szervező dr. Magóné Tóth Gyöngyi. – Tíz, egyenként háromfős csapat jött, kalocsai és Kalocsa környéki iskolákból. Összemérték a tudásukat, és nagyon szép eredmények születtek – foglalta össze a magyartanár.

 

radnoti_verseny2_300

 

Az irodalmi vetélkedőn az első helyet az Eperföldi Általános Iskola egyik csapata szerezte meg, „nagyon messze elhúzva a mezőnytől”. A felkészítő tanáruk Szvétek Klára volt. Második helyezést értek el a Belvárosi Általános Iskola diákjai, Filvig Ágnes vezetésével, a harmadik helyet pedig ugyancsak eperföldiek nyerték, szintén Szvétek Klára irányítása alatt.

– Volt a versenyen könnyebb és nehezebb, játékosabb és komolyabb feladat is. Játékos volt például a puzzle: Radnóti és Gyarmati Fanni képét kellett összerakni. Nehezebb talán a tábori képeslap írása volt. Szentkirályszabadjáról, az „Erőltetett menet” egyik állomásáról írtak – árulta el a nap egyik meghökkentő és kreatív ötletét dr. Magóné Tóth Gyöngyi, aki a zsűribe egy régi kedves ismerőst is meghívott. Mondjuk nem csak az ő, de alighanem egykori kalocsai gimisek ezreinek régi kedves ismerősét is, Dargay Lajosnét. A nyugalmazott nyelvtanár meghatottan tért vissza a Szent István Gimnázium falai közé, ahova úgy érzi, mindig is tartozni fog.

 

radnoti_verseny_340

 

– Három éve vagyok nyugdíjas, de nem tudok elszakadni az iskolától, úgyhogy nagyon örültem, amikor felkértek – mondta mosolyogva, majd a vetélkedőre rátérve megjegyezte: a fiatalok kulturális fejlődése szempontjából optimistább az átlagnál. – Nekem mindenki mással ellentétben az a véleményem, hogy a mai fiatalok márpedig olvasnak és szeretik a verseket – bizonygatta. Legyen igaza! A pedagógus azért is örült részvételének a verseny zsűrijében, mert sajátságos elméletét alátámasztani látszott az általános iskolások munkája.

– Fegyelmezettek voltak és tisztelettel vették az egészet. Akartak, izgultak és élvezték is, mert jól volt összeállítva a feladatsor: érdekes volt, és szerintem nagyon tetszett nekik – mesélte elégedetten Dargay Lajosné, őszintén elismerve a gyerekek kitörő lelkesedését a téma iránt. A teljesítményüket azért is tartotta egészen lenyűgözőnek, mert a „téma nagyon tragikus, és az ő életüktől már nagyon távol áll”.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás