„Kísérletekkel könnyebb”

Korszerű laborban tanulhatnak 11 iskola diákjai

2014.04.10 09:17    |    Gábor Erika  

Szakmai műhelynapon mutatták be a Szent István Gimnáziumban az Új Széchenyi terv keretében kiírt, TÁMOP 3.1.3-11/2-2012-004 számú pályázaton nyert támogatásból létesült természettudományos labort a városvezetésnek, az oktatási intézmények és a sajtó képviselőinek. A vendégeket Perity Lajos igazgató köszöntötte, és elmondta: a laboratórium korszerűsítését az is indokolta a felújításért kiáltó terem korábbi állapotán kívül, hogy a természettudományok terén mostanában kevéssé járatos általános- és középiskolás diákok testközelből tapasztalhassák meg a természeti jelenségek, fizikai, kémiai és biológiai kísérletek izgalmas világát.

A projekt Kalocsán a „Kísérletekkel könnyebb” címet kapta, országosan Öveges József munkássága előtt tisztelegve Öveges Program néven ismerik szakmai berkekben. (Öveges József 1895–1979 között élt, piarista szerzetes, pap, tanár volt, népszerű televíziós és rádiós sorozatokban hozta közel az emberekhez a fizika világát. szerző)

A műhelynapon Font Sándor országgyűlési képviselő is jelen volt. Üdvözlő beszédében méltatta a Szent István Gimnáziumban folyó oktatás magas színvonalát, és a pályázati folyamat rövid ismertetését követően reményét fejezte ki, hogy a gimnázium és a tíz – kalocsai és a környező falvakban található – általános iskola együttműködésének köszönhetően még eredményesebbé válik a természettudományos oktatás ezekben az intézményekben.

 

gimi_labor_300

 

Ezt követően Perity Lajos igazgató számolt be részletesen a pályázat elkészítéséről, a tervezés és a kivitelezés kétéves folyamatáról. A száz százalékos támogatottságnak köszönhetően 316 millió forintot fordíthattak a régi tanterem felújítására, korszerű berendezések beszerzésére. A pályázat finanszírozásában került sor a már említett iskolai együttműködés megszervezésére: értve ez alatt a tanárok továbbképzését és a vidéki iskolások utaztatását. A támogatás feltétele egy laborvezető és két fő laboráns alkalmazása is. A program alkalmanként kétszer húsz, összesen 40 fő diák számára az első évben 300, majd a folytatásban öt tanéven át évi 150 óra időkeretben fizika, kémia, biológia órák megtartását tartalmazza. A projektben a Szent István Gimnázium mellett Kalocsáról a Belvárosi, Eperföldi és Kertvárosi Általános Iskola, továbbá Bátya, Császártöltés, Dunapataj, Dusnok, Hajós, Harta, Solt települések általános iskolái vesznek részt.

Az igazgató köszönetet mondott a felújítást kivitelező Generál Kft. jelen lévő vezetőjének, Halász Lászlónak a pontos, gondos, lelkiismeretes szakmai munkáért.

 

gimi_labor3_260

 

Ezt követően három tanár mutatott be érdekes kísérleteket az új berendezések alkalmazásával. Kenyeresné Horváth Andrea fizikai, Hajduné Dienes Szilvia kémiai, Szigeti Tamás biológiai ismereteinket bővítette az iskolai éveinkből ismerős, de boldogan felelevenített, látványos bemutatókkal. Mindhárman elmondták – amelyet a labort bemutató és azt vezető Szeleczki Attiláné tanárnő is megerősített – hogy a gyerekek nagyon élvezik ezeket az órákat, könnyen megjegyzik a demonstrációkkal alátámasztott új ismereteket. Az így szerzett tudás tartósabb, eredményesebben felidézhető hosszabb idő múlva is.

A programban közreműködött az iskola két tanulója: Iván Adrienn és Gyulai László, akik Öveges József: Egy új világ Kolombusához című művéből adtak elő részletet.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás