Újra kinyílt a kincsesláda

2014.05.14 13:15    |    G.E.  

A Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár értékmegőrző előadássorozatának harmadik részében Bolvári Andrásné népművésszel ismerkedhettünk meg közelebbről április 14-én, délután.

 

bolvarine_kincses_340
 

 

A program főszereplőjét és a közönséget Simon Zoltán alpolgármester köszöntötte. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy az illetékes bizottság nemrégiben nyilvánította hungaricummá a kalocsai népművészetet, amely így a magyar kultúra legfőbb értékeinek sorába emelkedett.

– Legyünk erre büszkék – jelentette ki a városatya –, és ápoljuk ezt a kincset. Ehhez avatott kezekre van szükség, vagyis olyan népművészekre, mint amilyen Ica néni is, aki a kalocsai virágmotívum-kincs egyik fontos formálója immár évtizedek óta. Nélkülük nem válhatott volna a kalocsai népművészet azzá, amilyennek napjainkban ismerjük, és ismeri már – hála nekik – a világ.

Ezt követően Bolvári Andrásné vette át a szót, aki a kivetítőn megjelenő, életének fontos állomásait felvillantó prezentáció kommentálásával (készítette a fia, Bolvári András) ismertetett meg bennünket azzal a folyamattal, amelynek során a mindenekelőtt rajzolni szerető szakmári kisleányból a kalocsai népművészet nagykövetévé vált, hiszen több hazai és külföldi útján vitte el a nagyvilágba a tarka virágok üzenetét. Legjelentősebb útjáról mi is részletesen beszámoltunk, amikor tavaly nyáron Washingtonban, a Smithsonian Folklife Festivalon a kalocsai asszonyok jóvoltából az amerikaiak is beleszerettek népművészetünkbe, ételeinkbe.

Bolvári Andrásné Herenden tanulta meg a porcelánfestés művészetét tizenharmad magával, és ez a 13 asszony lett az első kalocsai porcelánfestő üzem alapja. Pedig, mint mondta, fiatalként leginkább arra vágyott, hogy a falujában maradva folytathassa nagyszülei, szülei életformáját, s lám, milyen messzire sodorta az élet!

Herenden próbálkozott először a minták tervezésével, fali táljára azt mondták: az egy szépasszony legszebb álma lehet. Étkészleteket is tervezett, sokáig készültek az ő mintájával a szebbnél szebb porcelán garnitúrák, amelyek a világ számos országába kerültek később, előkelő családokhoz, nagykövetségekre, még a Vatikánban is van belőle.

Az Alföldi Porcelángyár kalocsai porcelánfestő üzeme sikeresen működött a rendszerváltásig. Ica néni dolgozott: festett és tervezett, közben elvégezte a közgazdasági technikumot, porcelánfestő szakmunkás képesítést szerzett, majd ő maga is tanította a porcelánfestést a Szent István Gimnáziumban. 1990 után más vezetés, más elképzelések váltották a korábbi tevékenységet, és Geri István, valamint Dániel Géza kezdeményezésére önálló üzemet indítottak az Érsekkert bejáratánál álló épületben. Ez sajnos gyorsan tönkrement, és ahogy Ica néni kesernyésen megjegyezte: az ott dolgozó 42 nőből lettek az első munkanélküliek Kalocsán. Ez annyira bántotta, hogy belebetegedett, de – mivel az élete már elválaszthatatlanul összefonódott a kalocsai folklórral – merészen egy családi vállalkozásba fogtak. Ekkor (1995-ben) született a ma is működő Panita Népművészeti, Termelői és Kereskedelmi BT. Az sem mindegy – sőt, mondhatni sorszerű –, hogy hol létesült: Pécsiné Ács Sarolta egykori házában. Festőműhely, bemutatóterem és bolt egyben, ahol meg lehet csodálni, hogyan készülnek a porcelán, kerámia tárgyak, hímzések, pingált tojások.

 

bolvarine_hrivnak_270Számtalan kiállítás, hazai és nemzetközi fesztivál követte egymást az évek során, egyre többen megismerték, egyre többfelé hívták és hívják Ica nénit és társait, és mindenütt elragadtatással szemlélik a szemük láttára formálódó csodaszép tárgyakat az emberek. A kalocsai motívumkincs újra reneszánszát éli, és Török Ferenc polgármester közreműködésével egy új tevékenységi forma lépett be Ica néni életébe: Hrivnák Tünde divattervezővel kezdett együtt dolgozni, és ez a közös munka számtalan gyönyörű, kalocsai mintával ékes ruhacsodát eredményezett.

 

 

 

 

Arra a kérdésre, hogy mit szeretne még megvalósítani, elérni, ezt válaszolta:

– Aggódom a jövő miatt. Kiesett egy egész generáció, mert úgy tűnt, hogy a kézimunkából nem lehet megélni. Egy fiatal tanulónk van jelenleg, és vagyunk mi, öregek. A könyvtár elindított egy népművész szakkört, ezt nagyon fontosnak tartom. Szeretnénk, ha tovább tudnánk adni a tudásunkat, a bennünk élő szépet, a hagyományokat, különben egy nagy űr marad csak utánunk, és ez nem volna jó. Talán a kalocsai motívumok újbóli népszerűsége meggyőzi a fiatalokat, hogy érdemes megtanulni a hímzést, festést, pingálást.

A Kalocsai Kincsesláda című programon közreműködött Vén Ferencné vezetésével a Mezei Virágok Népdalkör, amelynek Bolvári Andrásné is a tagja.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás