Süssünk, süssünk valamit

Lángosünnep Dunaszentbenedeken

2015.06.23 10:24    |    -esté-  

A dunaszentbenedeki tájház látogatóktól, gyerekzsivajtól, néptánctól és népzenétől hangos minden év június elején. A helyi önkormányzat hagyománytiszteletét és a múlt értékeihez való pozitív hozzáállását dicséri, hogy szépen felújított tájházukban több éve megrendezik a Lángosünnepet. Teszik ezt akkor is, ha nincs pályázati forrás a program mögött, így a június 6-i Lángosünnep is a benedeki önkormányzat saját forrású, egész napos hagyományőrző és népművészeti rendezvénye volt.

Kalocsai Néplap

Az idei Lángosünnepen elsősorban a hagyományok átadására próbáltuk helyezni a hangsúlyt – mondta lapunknak Posztobányi-Paulin Zsuzsanna, a tájház vezetője, a program szervezője. – A néptánc és a népdalok átadása mellett a gasztronómiai fogások átadását tűztük ki célul, ami azt jelentette, hogy a gyerekeknek megtanítottuk a kemencében süthető lángostészta elkészítését, gyúrását és megsütését.

A lángossütés tudományát a nyolcvan éven túl járó Tóth Lajosné Eszti néni mutatta meg kezdetben a szervezőknek, és azóta is aktívan részt vesz a lángosünnepeken. Időközben átadta tudását fiatalabb segítőknek, akik rendszeresen sütnek a benedeki tájházban.

Kalocsai Néplap

Természetesen nem csak a gyerekek, hanem a kicsit idősebb korosztály is nagy figyelemmel volt e tudomány iránt, hiszen több évtizede elfeledett, illetve már kevéssé ismert fogásokat kellett megismertetni, feleleveníteni és átadni a résztvevőknek. Aki részt vett a Lángosünnepen, az a cipó (helyi nevén egeres cipó) és a kemencés lángos sütésének fortélyait sajátíthatta el. De nem csak készítették a lángost a gyerekek, hanem jóízűen el is fogyasztották, sőt tréfás lángosevő-versenyt szerveztek három korosztálynak: az óvodásoknak, az alsó, illetve felső tagozatos iskolásoknak.

Az idei Lángosünnep sem jöhetett volna létre Vargyas Mihályné, Tóth Sándorné, Tóth Lászlóné, Kovács Miklós és Bukros Miklós segítsége nélkül. Vargyas Mihály polgármester köszöntő beszédében a hagyomány összetartó erejét emelte ki, illetve azt, hogy a népdalok és a néptánc mellett egy-egy tájegység vagy falu gasztronómiájának is lehet közösségépítő és -megtartó ereje.

Kalocsai Néplap

Délután a kirakodóvásárral és kézművesekkel tarkított forgatag előtt szép hagyományőrző programot vonultatott föl a szervezőség. A dunaszentbenedeki óvodások „Süssünk, süssünk valamit” címmel gyermekjátékokat és dalokat adtak elő, a Géderlaki Katolikus Férfikórus dalcsokrot énekelt Trianon emlékére. A táncok sem maradtak el: Nyaka Erika és Tóth László kalocsai néptáncokat, az Uszódi Hagyományőrző Néptánccsoport uszódi táncokat, Horváth László és Horváth Lászlóné pedig uszódi páros táncokat adtak elő. A műsor végén a helyi együtteseké volt a főszerep: a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus „Mért nincs mindön lánynak...” címmel benedeki és kalocsai dalcsokorral lépett színpadra, a dunaszentbenedeki gyermek tánccsoport Kalocsa környéki táncokat mutatott be, a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Néptánccsoport pedig „Karikára hajlik” címmel adott elő táncokat.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás