Lázár János Pakson

Legalább egymilliárdos támogatás?

2016.01.29 08:48    |    -sch-  

A Paksi Társadalmi Tanács január 19-én kedden tartotta idei első ülését, a tagtelepülés polgármesterei és többek közt az érintett térségek országgyűlési képviselőinek (így Font Sándornak) részvételével, a megbeszélést Lázár János miniszter vezette.

Az ülésen elhangzott, hogy a Duna partján lévő, atomerőmű környéki negyvenegy település által közelmúltban létrehozott szervezet formális működési rendjének kialakítása folyamatban van, és létrehoztak egy ötfős munkaszervezetet is, amely összehangolja a települések fejlesztési igényeit.

Az ülésen áttekintették az elmúlt év eredményeit. A térség települései sikeresen pályáztak a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnál, s ezáltal mintegy 750 millió forintnyi forráshoz jutottak. Lázár János, úgy is, mint a tanács társelnöke beszámolt a brüsszeli eljárásokról, s megnyugtatta a hallgatóságot, a Paks II. projekt minden híreszteléssel ellentétben az ütemterveknek megfelelően halad, mivel az uniós energiapolitika részeként tekintenek ezekre a fejlesztésekre, csupán kereskedelempolitikai jellegű vitája van az uniónak a magyar kormánnyal. Az uniós kifogások miatt valószínűleg a Paks II. blokkjainak nem az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. lesz az üzemeltetője, mert az a piac túlzott befolyásolásának lehetőségét vetné fel.

Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója pedig a Kalocsa-Paks híd tervezésére beérkezett pályázatokról számolt be, hogy ki lesz a tervező, azt napokon belül eldöntik, hiszen idén szeretnék még az építési engedélyeket is megszerezni.

A miniszterelnökségi közleményből azt is megtudhattuk, hogy idén még a tavalyinál is több, legalább egymilliárd forintos támogatást biztosít a kormányzat a tanács települései számára.

Arról még nem született döntés, hogy a fejlesztési forrásokat honnan és milyen módon kaphatják meg a települések, de ebből az összegből infrastrukturális fejlesztéseken és egyéb projektjeiken túl juthat civil szervezetek, sportegyesületek támogatására is.

A fejlesztések kapcsán szó került a kalocsa-foktő-uszódi reptér felhasználhatóságának lehetőségeiről, tanulmányt kívánnak készíteni, hogy akár eredeti funkciójában, reptérként vagy akár raktárbázisként a Paks II. projektben hasznosíthassák.

Süli János paksi polgármester kiemelte, fontos az igények összehangolása, hogy ne egymással versengve, hanem egymást kiegészítve készüljenek fel a települések az erőmű építése kapcsán felmerülő, előttük álló feladatokra.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás