„Akkor is, ha kisbalták esnek az égből…”

Mindenképpen lesz Foktő-Kalocsa kerékpárút

2017.01.25 10:08    |    géjé  

Két látványosabb beruházáson dolgozik Foktő vezetése 2017-ben: az egyik egy nagyon autentikus tájház átépítése – itt már a kiválasztás sem volt egyszerű feladat –, a másik pedig az évek óta várt kerékpárút, ami végre leterelné a bicikliseket a közútról. Erre nagyon szeretnének pályázatot nyerni, de akkor is megépítik (még ebben az évben), ha kizárólag saját zsebből kell kifizetni. Százmilliókról beszélünk, tehát ez nem kis vállalás!

– Vásároltunk két éve egy épületet, aminek mostanra elkezdtük a felújítását: tájházat fogunk benne kialakítani, saját kivitelezésben – mondta Bakai Károly. A polgármester rámutatott: elég jól megközelíthető ingatlant sikerült találni a Fő út 32. alatt, ami a község centruma felé haladva az átvezető szakasz első harmadára esik. – Elég jól állunk az épülettel, most kerestünk hozzá a foktőieknél régi ablakokat, ajtókat és nagyon sok felajánlás érkezett. Berendezésekből: bútorokból, mezőgazdasági szerszámokból, különböző használati tárgyakból már három tájházat is be tudnánk rendezni – jegyezte meg hálásan.

fokto_450
 

A majdani tájház kiválasztása nem volt egyszerű, mert az idő nem állt meg: a legtöbb régi parasztházat vagy elbontották, vagy modernizálták, átépítették (rosszabb esetben lelakták) az új tulajdonosok. Olyan épülethez pedig kár lenne hozzányúlni, amit az elmúlt 30-50 évben teljesen átszabtak, mert nem lehet eredeti formájára visszaállítani. Úgy meg nem tájház a tájház.

– Úgy néz ki, hogy ebből lehet a legjobb tájházat létrehozni, mert a legtöbb régi parasztházat már szétbontották, ilyet csak elvétve lehet találni – magyarázta. – Ha tipikusan foktői házat találtunk, az már annyira kiesett a falu külterületi részére, hogy oda nem fognak elmenni a turisták. Próbáltunk tehát úgy keresni, hogy itt legyen a centrumban, közel a főúthoz, hogy rögtön le is tudjanak oda kanyarodni, betérni, esetleg ki lehetne alakítani oda egy pihenőt, szóval elég szép terveink vannak vele – játszott el a gondolattal Bakai Károly.

A végső döntés előtt persze szakértői véleményt is kértek: a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója, Romsics Imre (aki egyben elismert néprajzkutató szakember) kétszer is megvizsgálta a házat, valamint még néhány másik épületet, mielőtt ítéletet mondott volna. Végül egyetértettek a polgármesterrel, hogy a kiszemelt, Fő úti ház lesz a legalkalmasabb, már csak az elhelyezkedése miatt is, hiszen egy ilyen épületet végképp nem szabad „eldugni”. A falu azt szeretné, ha dunaszentbenedeki mintára nem csak tárlat nyílna a leendő tájházban, hanem otthont adna népi foglalkozásoknak és programoknak is. Ennek szellemében folytatják idén a beruházást.

Célegyenesben a Kalocsára vezető kerékpárút

– Másfél év után jutottunk el arra a szintre, hogy be tudtuk adni a pályázatot a kerékpárutunkra. Különböző ígéretek hangzottak el, hogy „ekkor, vagy akkor” lesz értékelés, most a legutóbbi információim szerint február-márciusban várható az elbírálás – összegezte az előzményeket a polgármester. – Akkor dől el, hogy mennyi pénzt kapunk a kerékpárutunkhoz, ha megkötjük a szerződést. Ha ez megvan, abban a pillanatban kiírjuk a közbeszerzési eljárást és építjük. Úgy állunk, hogy akár már holnap el tudnánk kezdeni, de nem szeretnénk a falu összes adóbevételét erre fordítani – indokolta a várakozást, ami hosszabbra nyúlt, mint szerette volna.

– A kerékpárút régi vágya a foktőieknek és én tettem egy könnyelmű ígéretet a választások idején, 2014-ben, hogy egy éven belül lesz kerékpárút, de sajnos nem úgy alakult, több időt vett igénybe, de végre látjuk a végét – nyugtázta, hozzátéve, hogy irdatlan adminisztrációt és engedélyeztetési eljárást kellett levezényelniük, mire eljutottak eddig, így akkor sem hagyják „veszni” az ügyet, ha nem kapnak pozitív választ a pályázatukra. – Úgy döntött a testület, hogy ha az év első felében nem lesz meg az elbírálás, akkor saját pénzből megcsináljuk. Közel kétszázmilliós beruházás, tehát nagyon nagy érvágás lesz [ha pályázat nélkül, önerőből kell kivitelezni], de akkor is meg kell építeni, mert az emberéletet nem lehet pénzben mérni és az a kamionforgalom, ami ott megy, az életveszélyes, már személyautóval is – érvelt.

2017-ben mindenképpen lesz kerékpárút, ha kisbalták esnek az égből, akkor is.” – Bakai Károly annak ismeretében jelentette be az építkezést, hogy a testület minden tagjával egyetemben tudja: utólag már nem kaphatnak finanszírozást a projektre, de úgy érzi, eleget várt a lakosság, most már mindenképpen belevágnak. Jó lenne persze egy pályázati siker, mert úgy tudja, komoly esélyük van a bekerülési költség felének elnyerésére, márpedig „százmillió forint egy ilyen település életében azért nagyon sok pénz”.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás