Teljesen új üzem létesül Géderlakon

100 millió forintért fejleszt a LETÁK Kft.

2013.07.10 23:01    |    -r-s  

Még nagyobb üzemben és ütemben folyhat tovább a mezőgazdasági gépgyártás Géderlakon, a LETÁK Kft. székhelyén, amely már korántsem emlékeztet régi képére: elbontották csaknem az összes épületet, és tették ezt azzal a szándékkal, hogy a helyüket még nagyobb, még korszerűbb épületegyüttes vegye át, több tízezer m2-en. A raktárnak és gyártás-előkészítésnek is otthont adó, idén épülő csarnok helye mellett már csaknem kész egy nagy irodaház, valamint egy szerelőcsarnok és egy festőműhely. A telephely-bővítésen túl viszont sikerrel pályáztak még eszközbeszerzésre is. Mit csinálnak jól, és melyik szomszédos ország mentette meg a válságtól a régió egyik legjelentősebb vállalkozását? Leták Gábor elmondása alapján okosan időzítettek, sikeresen tárgyaltak, és persze: jól pályáztak.

– Tavaly indult a beruházásunk: egy kétszintes irodaház, egy szerelőcsarnok, illetve egy festőműhely megépítése valósul meg, és most már a végéhez közeledik. Az idén viszont sikerült egy újabb, DAOP-os pályázatot nyerni, telephelyfejlesztésre; mintegy 100 millió forintot. Ebből egy 1600 m2-es csarnok valósul meg, ami két részből áll: az egyikben raktározás történik, a másikban pedig gyártás-előkészítés – árulta el a részleteket a Korona Fm100 kérdésére a cégvezető, aki annak ellenére tartja továbbra is talpon és fejleszti a kft-t, hogy az ő szakterületüket is érinti a válság. – Nekünk tavaly és idén is a román piac jelentette a menekülést. Szerencsére ott sikerült kialakítani egy jó hálózatot, aminek köszönhetően rengeteg gépet adunk el. Így sikerült átvészelni ezt az úgymond „magyar válságot” – vázolta a rádiónak adott interjúban a cégvezető, aki hamarosan több mint 10 ezer m2-nyi üzemterülettel gazdálkodhat. Annak elkészültéig azonban még nem „mehetnek haza”, és második otthonukban időznek. – A központunk Géderlakon található, a Kossuth utcában. Ott folyik a fejlesztés, de van egy telephelyünk Dunapatajon, a Vasút utcában, ahol most teljes kapacitással üzemel a cég, mivel Géderlakon minden el lett bontva; egy csarnok kivételével – magyarázta Leták, hozzátéve, hogy a korábbi 4400 m2-es üzemterületük – a megnyert pályázataiknak és egy földvásárlásnak köszönhetően – hamarosan 12.000 m2-re nő; kialakítva ezzel egy teljesen új üzemet. Ez azonban még nem minden.

 

cambridge_letak_300– Próbálkoztunk még két eszközbeszerzési pályázattal is. A Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítványnál sikerült 14 millió forintos beruházást nyernünk, egy hengerítő gépre: 5 milliót finanszíroznak belőle. A másik egy gazdaságfejlesztő pályázat, a Széchenyi Tervben. Ebből edzőkemencét készítünk, 30 millió forintért – árulta el az ügyvezető.  

(képünkön a géderi cég egyik sikeres terméke, a Cambridge henger)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás