Idén indul és 2023-ban befejeződik a Life mintaprojekt Kalocsán – Öt, a Csorna-Foktői csatornával összekötött tavacska és környezete újul meg

2022.02.25 09:37   

Még tavaly ősszel Bátyán zárult az országos LIFE-MICACC mintaprojekt, amelynek a vízmegtartás, erre felfűzve a klímavédelem, a közelben élők rekreációs célú kikapcsolódása a legfontosabb hozadéka. Most az ottani tapasztalatok hasznosításával Kalocsán valósulhat meg egy a bátyaihoz hasonló, és legalább annyira hasznos life projekt a „gyümölcs utcáknak” nevezett ligetes, kis tavakkal szabdalt területen. A fejlesztés célja szintén a vízmegtartás, emellett a közelben lakók rekreációs és jóléti igényeinek kielégítése a jelenleg mély fekvésű, ősszel - tavasszal részben vízzel borított területen. A várost érintően mintegy 40 millió forint, a Belügyminisztériumnál lévő uniós forrásból megvalósuló beruházást a 2021-ben Bátya vezetésével létrehozott konzorcium valósítja meg a község mellett Kalocsa, Foktő, Dusnok és Drágszél településeken.

Amint azt Fekete Csaba projektvezetőtől, Bátya község polgármesterétől és Tordai Sándor, Püspökszilárd hasonló konzorciumi feladattal megbízott polgármesterétől a fejlesztés helyszínének bejárásakor február 4-én megtudtuk: a résztvevők a szemle előtt a nagyszabású projekt kommunikációs stratégiájának és a lakossági szemléletformálásnak a tapasztalatait osztották meg egymással.

Fekete Csaba kifejtette:

„Kalocsán, a gyümölcs utcák végén öt olyan terület található, amely mély fekvésű és jelenleg rendezetlen. A város esetében ezeket a területeket kívánjuk rendbe hozni, és mindegyiknek egy picit más funkciót adni. A Mogyoró utca végén, attól balra elhelyezkedő területen egy európai színvonalú BMX kerékpárpályát és egy tavacskát alakítunk ki. Fontos célkitűzésünk, hogy a területen lévő, részben a lakosság által már rendben tartott és parkosított, öt egymástól jól elkülönülő tavacska vízállását szabályozhatóvá kívánjuk tenni azáltal, hogy  azokat összekötjük, és a közeli Csorna-Foktői árapasztó csatornából is meg lehet majd táplálni”– mondta a bátyai polgármester.

Hozzá tette:

Másik fő célkitűzés, hogy a meglévő erdőcskéből egy rendezettebb ártéri erdőt alakítsunk ki. A helyszínrajzokon 3. számú területként jelölt részen egy ártéri gyümölcsöst szeretnének telepíteni, ezzel is megmutatva, hogy vannak olyan gyümölcsfa fajták, amelyek mint régen, kimondottan ártéri területen érzik jól magukat.

A 4. számú területen a már meglévő tó és környezete rendbetétele, illetve a vízállás szabályozása a kiemelt feladat. Az utolsó mély fekvésű részen pedig a tavat csak nagyon kis mértékben alakítanánk át, ugyanis a partján egy közösségi teret létesítenénk, kiülőkkel, padokkal, sétányokkal.

Ám amíg mindez megvalósul, több tervet kell elkészíteni, engedélyeket kell beszerezni, majd a kivitelező kiválasztására közbeszerzést kell kiírni. Ezek ismeretében könnyen belátható, hogy 2023-tól korábbi megvalósítást aligha ígérhetünk.”

Farkas Viktor Mátyás, a WWF nemzetközi alapítvány magyarországi szervezete szakértője elmondta:

A projektben való részvételünket alapvetően az őshonos fajok megtartása indokolja, és mivel a régi árterek akárcsak 50 éve még ideális gyümölcstermő területek voltak, az időszakosan vízborított területen az ezt jól tűrő gyümölcsfák ültetését is tervezzük. A végső cél, hogy Kalocsa ezen szegletében egy olyan természet közeli lakóövezet jöjjön létre, amely a vízmegtartáson, klímavédelmen túl a közelben élők rekreációs igényeit is szolgálja. Ennek érdekében a mesterséges tavakat a néhány száz méterre lévő Csorna–Foktői árapasztó csatornából is megtápláljuk. A Kalocsán öt különálló, de egymással összekötött tórendszert alakítunk ki, a projekt kalocsai eleme szerintem is várhatóan 2023-ban fejeződik be – ígérte Farkas Viktor Mátyás.

 

 

life_450_450
 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás