Számot adtak tudásukról

2013.07.01 23:29    |    G.E.  

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néptáncos növendékei június elsején a Városi Színházban adtak számot a tanév során szerzett tudásukról a családtagoknak, érdeklődőknek. A júniusban véget érő tanév eseményeit Illésné Koszta Krisztina tanszakvezető táncoktató összegezte olvasóink számára:

– Nagyon sikeres évet zárhattunk megint, aminek mindannyian együtt örülünk. A legnagyobb eredmény a szegedi fesztivál vándordíja volt, mert azt mindig egy olyan intézménynek ítélik oda, amely kiemelkedő teljesítményt tud felmutatni. Mi négy csoporttal voltunk jelen, és mind a négyet igen magas színvonalúnak ítélte a szakmai zsűri. Ezen kívül megyei versenyen arany minősítést szereztünk, Komlón a legjobban éneklő csoport kapott elismerést. A sikerek között is kiemelt jelentőségű, hogy a „Fölszállott a páva” című országos tehetségkutatón párosunk, Markó Fruzsina és Iván Róbert a döntőig jutott el, ahol a második helyet megszerezve gyakorlatilag az ország legjobb párosa lettek, hiszen az első helyezett egyéni versenyző volt. Úgy gondolom, mindezek nemcsak számunkra, de Kalocsa számára is büszkeségre okot adó eredmények.

Nem lehetett könnyű nyolc csoportot egyetlen délutáni műsorba beleilleszteni. Milyen szempontok alapján készült a program?

– Nem is a műsor összeállítása okozott gondot, inkább az, hogy a műsorban fellépő csaknem kétszáz gyermek hozzátartozói hogy tudják megnézni azt, hiszen a színház nézőterén mindössze 240-en tudnak leülni. A programot úgy állítottuk össze, hogy a nagyobb gyerekek kétszer szerepelnek, a kicsik a műsor közepén egyszer táncolnak. Remélem a közönség elégedett a sokszínű, változatos programmal, hiszen Magyarország és Erdély táncain kívül a felvidéki táncok is helyet kaptak a műsorban.

A nyár a nyugalom heteit jelenti a tanárok és a növendékek számára?

– Ó, nem, rengeteg programunk van. Már a jövő héten utazik az Eperföldi Csoport Szlovákiába, aztán a Gyerökök Csoport Csehországba, az Ifjúsági Csoport Horvátországba megy, a Rezeda Lengyelországban, a Bokréta pedig Macedóniában szerepel. Markó Fruzsina és Iván Róbert Amerikába viszi majd az intézmény, egyben Kalocsa jó hírét. Ezen kívül táborok is lesznek, vagyis pihenés nemigen lesz, de ahogy mondani szokás: úgy szép az élet, ha zajlik.

A színpadon Horváth Katalin, a Hétszínvirág AMI vezetője köszöntötte a nézőket, és köszönte meg a fellépő csoportok oktatóinak – Dudás Szilvia, Farkas Éva, Illésné Koszta Krisztina, Illés Zoltán – a színvonalas, kitartó, eredményes munkát, majd kezdetét vette a színpompás kavalkád, amelynek során zene, ének, tánc, gyönyörűséges viseletek adták egymásnak a helyet. A fellépő csoportok: Picurkák, Négykézláb, Palánta, Bokréta, Eperföldi, Gyerökök, Ifjúsági és a Rezeda tudásuk legjavát adva ropták a szebbnél szebb táncokat, és a felnőttek is színre léptek, hogy megmutassák, meddig lehet eljutni a néptáncban, mert a műsor vendége volt az öt éve működő, több Fülöp Ferenc díjas táncossal is rendelkező Csajgorás Együttes. Mindenkinek Sztankovics Marianna és zenekara húzta a talpalávalót, ami nem csekélység, ha azt nézzük, hogy a bemutatkozó műsor csaknem három órán át tartott.

A bemutatott koreográfiák Illés Zoltán munkáját dicsérik. Csodálatos produkciók voltak: a hagyományok táncban megfogalmazott, ruhákban, zenében, dalban megőrzött tiszta, gyönyörű költészete, amely a fellépők lelkét is elragadta, hiszen minden csoport örömmel, felszabadultan, ragyogó mosollyal volt jelen a színpadon. Ilyen közösségre lelni gyermekkorban, ilyen értékek őrzésén felnőni nagyszerű dolog, és láthatóan olyan erős csapatszellem alakul ki az együttesekben, amely felnőtt korban is visszavonzza a tagokat. Köszönet érte a tanároknak, a feltételeket biztosító intézményfenntartónak, és természetesen a szülőknek.

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás