A lovakat chipezik, ugye?

Mostantól útlevél is kell a patásoknak

2013.05.23 22:56    |    géjé  

A hűséges eb után a ló is bekerült azon házi kedvencek sorába, amelyeket kötelezően chipeztetni kell, de amíg egy kutya esetében csak néhány ezer forintos kiadás terheli a gazdát, a lovaknál akár több tízezerre is rúghat ez az összeg. Márpedig április 16-a óta szabályosan már csak így tarthatunk hátast, amelynek ráadásul útlevelet is ki kell váltani. Ez az okmány lényegében az állat egészségügyi történetét hivatott követni, de csak abban az esetben kell vezetni, ha a tulajdonos nem nyilatkozik arról, hogy a lovát soha, semmilyen körülmények között nem vághatják le. A szabály gyakorlatias megközelítése talán morbidnak tűnik, de a súlyosabb anyagiakon túl nem sok riasztó tényt sorolt fel az új intézkedés kapcsán az állatorvos.

billog_160– Ezentúl minden köztenyésztésbe tartozó lovat chippel kell ellátni, és ez lesz a kizárólagos jelölése. Emellett az állat tulajdonosa ugyan kérheti a hagyományos bélyegzéses megjelölést is, de csak a chip mellett. Ez alól kivételt képeznek a fajtaegyesülethez tartozó lovak, telivérek, illetve amelyeknél továbbra is engedélyezett maradt a bélyegzés. A chip alapján még ki kell váltani a ló útlevelet, és ez mostantól minden lóra kötelező lesz – foglalta össze röviden a Korona Fm100-nak adott nyilatkozatában dr. Török Lajos. A kalocsai állatorvos eddigi tapasztalatai alapján kijelentette: a tulajdonosok jelentős része már be is chipeztette a lovát.

A chipeket a lótenyésztési felügyelet adja ki, a behelyezést pedig nyilván az állatorvosok végzik. Ami a hivatalos részét illeti, a feladatok a ló felügyelőségre hárulnak: a chipezésről ők állítanak ki jegyzőkönyvet, azonosítják az állatot, és ha szükséges, vizsgálatokat rendelnek el. Utóbbira akkor van szükség, ha a tulajdonos kiállításokra szánja a lovát – ez esetben elengedhetetlen az igazolások beszerzéséhez, de ha minden fentebb írt procedúrán átesett, kiállítják számára a ló útlevelet.

– Az útlevél azért szükséges, hogy a lovat az élete során végigkísérje. Ebben fel kell jegyezni minden jelentős eseményt, amely az életét befolyásolta, így a gyógykezeléseket is – magyarázta dr. Török Lajos, azt is hozzátéve, hogy ebben az okiratban a tulajdonos „visszavonhatatlanul nyilatkozhat” arról is, hogy „a lova soha nem kerülhet levágásra” – ebben az esetben nem is kell vezetni, lévén étkezési célra már biztosan nem használhatják fel.

Az állatorvos gyakorlati tapasztalatai alapján egyébként – hasonlóan a kutyák kötelező chipezésének határidejét megelőző dömpinghez – a hobbicéllal tartott lovakat a legnagyobb százalékban már megjelöltették tartóik az elektronikus azonosítóval, de még nyilvánvalóan akadnak „mókolók”, akik nem sietik el a beültetést. A késlekedés feltehetőleg a piszkos anyagiaknak köszönhető, amelyek a kutyával járó költségeknek akár a tízszeresét is elérhetik egy ló esetén.

– Rendkívül bonyolult a díjtétel táblázat: jó másfél oldalon keresztül sorolják, hogy mikor, mennyit kell fizetni – fejtegette az állatorvos. – A ló chipezése és az útlevél kiváltása 5.000-30.000 forintra jöhet ki – árulta el dr. Török Lajos.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás