A Magyar Diáksport Napja Géderlakon

2014.10.17 12:29   

TÁMOP-3.3.15-13/1 azonosítószámú „A hátrányos helyzetű gyermekek önkéntes részvételének ösztönzése a komplex iskolai testmozgásprogramok szervezésében” elnevezésű projekt megvalósításához kapcsolódó iskolai sportdélutánt rendeztek a KLIK Kalocsai tankerületének támogatásával a Géderlaki Szent László Általános Iskolában. A pályázat a KLIK pályázata, melybe az intézmény bekapcsolódott.

A TE IS program első sporteseménye a Magyar Diáksport Szövetség felhívásának tett eleget. Az MDSZ ebben az évben is azzal a felhívással fordult a magyarországi köznevelési intézményekhez, civil szervezetekhez, önkormányzatokhoz, hogy vegyenek részt a Magyar Diáksport napján, s töltsenek legalább 120 percet sportolással, aktív testmozgással. Egyetlen közös programot kértek, mégpedig azt, hogy minden résztvevő teljesítse a Diáksport Napi futótávot, a 2014 métert, amit megtett a Géderlaki Szent László Általános Iskola minden tanulója és pedagógusa is. A leggyorsabb futók: Molnár Gábor a 4., Leták Patrik a 2., Felnagy Miléna a 4., Szeri Noel a 2., Rupa Sándor a 3. osztályból, a felsősök közül: Leták Zsolt, Dunai Zoltán, Takács Martin, Stadler Barnabás, Bogdán Szabolcs 6. osztályos tanulók voltak.

gederlak_450

Majd a Sportcsarnokban folytatódott a program. A felsős fiúkból két csapatot alakítva a töretlenül népszerű labdarúgás vette kezdetét. A 2x20 perces játékidőben a zöld csapat bizonyult jobbnak, a bíró, Zanykó Csaba 2-1-es eredménynél fújta le a mérkőzést. A felsős lányok Zumba csapata egy 40 perces vidám, zenés tornára invitálta az alsós osztályokat és a nagyobb érdeklődőket. A „kicsik” nagyon élvezték az újdonságnak számító zumbát, amely egyben bemelegítésként is funkcionált az ezt követő sorversenyekhez. Ezeket a programokat a TE IS-es diákok és egyik mentortanáruk, Tóthné Varga Linda szervezte és bonyolította le.

14 órakor vette kezdetét az alsó tagozatos osztályokból kialakított vegyes csapatok játékos sorversenye. Négy, egyenként 8 fős csapat vetélkedett egymással. A kölyökatlétika célkitűzéseit, a gyermekek életkori sajátosságait, valamint az iskola felszereltségét figyelembe véve Kiss Lászlóné Anna tanár néni állította össze a TE IS-es diákokkal közösen a sorverseny feladatait. Céljuk volt a sok gyermek egyidejű foglalkoztatása, a különböző és egyszerű mozgásformák megtapasztaltatása, hogy ne csak a gyorsabb és erősebb tanulók érjenek el jó eredményeket, az elvárásokat a gyerekek korához és koordinációs képességeihez alakítsák s a programot kalandossá tegyék. A program távlati célja az egészség, a szociális készségek fejlesztése, valamint a gyermek érdeklődésének ébrentartásához fontos a győzelem lehetőségének érzése is.

gederlek2_450

Néhány esetben kifejezetten a kölyökatlétika számára kifejlesztett eszközökre volt szükség (gátak, szivárványos labdák, gumikarikák, bóják). A versenyt konkrét szabályok szerint és szigorú időhatáron belül bonyolították le, mely 1 óra időtartamot tett ki. A verseny lebonyolításában pedagógusok és a TE IS-es diákok segítettek mentoruknak. 15 különböző feladatot hajtottak végre a résztvevők, a csapatkapitányok bemutatása után. A kölyökatlétika programnak köszönhetően a program eszközkészletéhez tartozó mezeket viselték a versenyzők, a csapatok elnevezése is a mez színéből adódott. Minden versenyszám után a sorrendiségről is és a kapott pontszámokról is értesültek a versenyzők. A pontszámok összesítését követően került sor az eredményhirdetésre. Elsők a Pirosak lettek, csapatkapitányuk Molnár Gábor volt. A II. helyezést a Zöldek érték el, Konkoly Rebeka irányítása mellett. A III. helyen holtversenyben a Kékek (csapatkapitányuk Felnagy Miléna) és a Narancssárgák (csapatkapitányuk Rupa Vivien) végeztek.

A verseny lebonyolításában Horváth Istvánné, Baloghné Kovács Gyöngyi, Nyárasdi Istvánné és Horváth Sándor pedagógusok és a TE IS-es diákok: Felnagy Miléna, Deák Kíra, Pataji Zsolt, Kalányos József, Takács Martin, Bogdán Szabolcs, Leták Zsolt, Pap Laura, Lengyel Mónika és Péter József vettek részt. Mindenki kellemesen elfáradva, egy kiváló hangulatú, mozgással teli élménnyel tért haza.

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás