A Magyar Bor és Pezsgő Napjának díszvendége lesz

Hajós a hazai borvidékek csúcsán

2015.06.08 12:51    |    jni  

Alighogy elcsitult az Orbán-napi Borünnep visszhangja és kiderült, hogy a szintén hajósi Fröccsözön fesztivállal egy időben lesz az idei Koccintás Napja, újabb jó hír érkezett a borászvárosba. Hajós az idén először jelentkező, a Budai Várban nyíló Magyar Bor és Pezsgő Napján lesz díszvendég. Az első ilyen rangos eseményen elsőnek lenni óriási elismerés, amit évek alatt sikerült elérni, de megérte dolgozni érte: Hajóst egyszer és mindenkorra felvésték a magyar és európai bortérképre.

– Kemény munkának köszönhető, de az idén elértünk oda, hogy a Koccintás Napja tényleg gigakezdeményezéssé nőtte ki magát, és nem ősszel lesz, hanem június 27-én, egy időben a Budai Várban megrendezésre kerülő Magyar Bor és Pezsgő Napjával. Ezt fűzik egybe a Koccintás Napja eseményével, amelyen mindenki igyekszik új rekordot felállítani, a legtöbben egyszerre koccintóval – mondta Horváthné Csortán Krisztina, az Orbán-napokat szervező Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. vezetője. A szakember bejelentette azt is, hogy a fővárosi rendezvényen Hajós városa lesz a díszvendég, ami nagyrészt a 2013-ban és 2014-ben, pont a Koccintás Napján elért eredményeknek köszönhető. Ezekben az években ugyanis Hajós lett az ország legkedveltebb bortelepülése, és nem titok, hogy ha lehet, ezt a címet szeretné idén is elhódítani. A Koccintás 2015-öt viszont már csak egy adott napon lehet megrendezni, eltérően a korábbi esztendők gyakorlatától, ami erre több hónapos időintervallumot szabott meg az eseménynek. A fesztiválhangulatot idén a Vintegro Pinceszövetség szervezésében készülődő Fröccsözön és egyben Koccintás Napja garantálja, például olyan fellépőkkel, mint az Ivan & The Parazol, valamint a Ganxsta Zolee és a Kartell.

Kalocsai Néplap

– Amikor 2012-ben, Hajós város felkérésére először vállaltuk ennek a programnak a megszervezését, már borutca berendezésével indítottunk, de nem sikerült megszólítani vele a hajósi borászokat, akik hagyományosan évszázadok óta művelik ezt a szakmát – emlékezett vissza Horváthné. A kezdetben csak pár borász együttműködésével rajtoló rendezvények nem azért maradtak akkor jelentősebb számú vendéglátó nélkül, mert a hajósiak nem akartak részt vállalni belőle, hanem mert a legtöbben hagyományőrzésből borászkodtak és csak 2-3 olyan akadt köztük, akinek kereskedelmi engedélye is volt. Ez mostanra, talán mondani sem kell, teljesen megváltozott.

– 2015-re valóságos tülekedés indult meg a borutca betelepítéséért, köszönhetően az Orbán-napi Borünnepnek, a Koccintás sikereinek, illetve a rengeteg sajtómegjelenésnek, amit Hajós ezek után kapott – magyarázta a kalocsai TDM vezetője, hozzátéve, hogy nyilván mindez mit sem érne, ha a hajósi borok nem képviselnének tényleg nagyon magas minőséget. A szakembert igazolják azok a borok is, amelyeket a gazdák ebben az évben indítottak az Orbán-napi borversenyen. Ennek egyik legismertebb akkordja az eredményhirdetéskor hagyományos szoborlocsolás, amit mindig a Hajós-Pincefalu központjában található Hirr-lingen téren álló Szent Orbán szobornál ejtenek meg. A harmadik századi, szentté avatott pápa tiszteletére emelt alkotás évtizedek óta része e szertartásnak, mivel a szőlő, a szőlőművelők, kádárok, valamint a kocsmárosok védőszentjeként tisztelik, és a néphagyomány szerint ha jó volt a termés, akkor mindig is borral „kínálták”, ha viszont fagykár érte a gazdákat, akkor megvesszőzték. Ez utóbbi alighanem már kikopott a gyakorlatból. Az előző évek termését ráadásul alig érheti panasz – ezt jól mutatja az idei borversenyen kiosztott nagy mennyiségű arany- és ezüstérem is.

Kalocsai Néplap

Az idei Orbán-napi Borünneppel egybekötött borverseny eredményhirdetése azt az 58 bortermelőt tartotta leginkább izgalomban, akik 171 bormintát adtak le zsűrizésre. A kitűnő hajósi nedűk közül 22 nyert aranyérmet, igaz ezek között viszonylag kevés volt tavalyi évjáratú (amikor vegetációs problémákkal küzdött a vidék) – leginkább 2013-as, vagy korábbi borokat díjaztak a legfényesebb elismeréssel. Az ezüstérmes borból nagyon sok akadt, és ezek, még ha kicsit karcosabbak, vagy az elvárhatónál kevésbé illatosak, ugyanúgy kiváló forgalmi kategóriájú bornak minősülnek, mint a győztesek. A legjobb nedűk pedig igazi büszkeségei a Hajós-Bajai Borvidéknek. Termelői kategóriában Mayer Zoltán 2014-es Zweigelt-je nyert, a fehérborok között pedig a Trautwein Hungaria Kft. cserszegi fűszerese, amely a borverseny „locsolóbora” lett. Hajós Érseki Kastély borának, egyben a legjobb rozénak a Sziegl Családi Pincészet ugyancsak tavalyi Kékfrankos rozéját, míg a legjobb vörösbornak a Kovács Borház különlegességét, a 2014-es Schwabenblutot (Zweigelt és cabernet sauvignon keveréke) választották meg a szakértők. Ez a borászat nem csak ezt az elismerést zsebelte be idén: egy másik fajtával, a pincészet 2013-as cabernet sauvignon-jával kiérdemelte a Hajós Város Bora címet is.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás