Itthon is bemutatták a fesztiválműsort

Nyaralva menetzenéltek Montenegróban

2013.08.13 22:28    |    géjé  

A Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar múlt hónap legvégén tartotta évadzáró műsorát, amely egyben kisebb pénzgyűjtő akció is volt, hogy a gyerekek szüleit kevésbé terheljék a múlt heti, montenegrói utazásuk költségei. A csapat ugyanis meghívást kapott egy nemzetközi folklór fesztiválra, ahol sokféle tánccsoport mellett egyedüli fúvósokként szerepeltek – persze a Solti Mazsorett Egyesülettel. A látványos műsort korábban megmutatták az itthoniaknak is – Betlenné Dajkó Ágnes zenekarvezető legnagyobb megelégedésére, hiszen már itthon jókora vastapsot kaptak. Amiből később nem volt hiány a montenegrói tengerparton sem.

 

– Összefoglaltuk kicsit a tanév munkáját, és egyben persze bemutatkozás is volt a montenegrói fesztivál előtt, hiszen azt adtuk le, amit ott is; a Solti Mazsorett Egyesülettel. Az első részben egy magyaros muzsika volt, részben a Szamosmenti indulóval, illetve Brahms V. Magyar táncával. A másik blokkban könnyedebbek voltunk: a Happy Marching, spanyol tánc, valamint szamba és a Radetzky induló is a program része volt – mondta a még június végi műsor utáni beszámolójában Betlenné. – Nagyon hálás volt a közönség, vastapsot kaptunk, és 60 ezer forint adományt, ami az útiköltséget segített kifizetni – tette hozzá.

A Kalocsai Ifjúsági Fúvószenekar és a Solti Mazsorett Egyesület végül a múlt hetet töltötte a montenegrói Barban és Čanjban, egy olyan nemzetközi fesztiválon, amelyen 10 európai ország képviselői voltak jelen: mind ifjúsági csapatok, de fúvós zenekarból csak a kalocsai volt a keretben.

– Čanjon szálltunk meg, a tengerparttól mindössze 100 méterre. Maga a fesztivál egy hétre volt szétbontva, így nagyon sok szabadidőnk maradt; majdnem hogy nyaraltunk. Az első nap például rögtön strandoltunk, ami azért is volt nagy élmény, mert sok fiatal most először látta a tengert – mesélte a zenekarvezető. – Aztán kedden-szerdán voltak fellépéseink, nagyon sok más táncossal és zenésszel, hiszen volt olyan nemzet, ahonnan több csoport érkezett; így Magyarországról is. Budapestről jött egy nagyon szép néptánccsoport, akik kb. 40-en voltak. Nagyon szurkoltunk nekik. Rajtuk kívül három magyar csoport lépett még fel: dunaföldvári és törökszentmiklósi mazsorettek, illetve mi, Soltról-Kalocsáról – számolt be.

 

kalocsa_solt_montenegro_500

 

Bethlenné Dajkó Ágnes nagyon színesnek minősítette csak a magyar felhozatalt is – a három mazsorett csoport, köztük a soltiak, akiket a kalocsai fúvósok kísértek, teljesen más műfajból érkező zenei műveket dolgoztak fel. Amíg a mieink hagyományos táncokat és zenekari kíséretet vittek, a másik két magyar csapat modern elektronikus zenét vett elő. Az összes közül pedig jelentősen kimagasló megtiszteltetés, hogy egyedüli fúvós csapat voltak a fesztiválon.

– A felvonuláson igazából mi vezettük fel a tánccsoportokat; a városban és egy hatalmas tengerparti sétányon is (felső képünkön). Ezután egy nap szünet jött, majd pénteken volt még egy fellépésünk, Čanjban: a tengerparti menetzene után adtunk önálló műsort, aminek nagyon nagy sikere volt – mondta örömmel Betlenné.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás