Tömegeket vonzott a borfesztivál

Szerencsés időt fogott ki a 36. Orbán-nap

2016.06.09 09:27    |    géjé  

Az elmúlt években kivétel nélkül esett az eső az Orbán-napi Borünnepen; egyszer még egy teljes nap programját is le kellett fújni a felhőszakadások miatt. A múlt hétvégén viszont nyári időt, lelkes közönséget, pajzán-vicces óriásbábokat, lehengerlő Belgát és hangulatos Balkan Fanatikot fogott ki Hajós-Pincefalu. A korábbi évekhez képest több vendég érkezett a Borbíró utcai pavilonokhoz és megtelt a tér az esti koncertek idején is. A kétnapos rendezvény legjobb ötlete ugyanakkor a „súlyos testi sertés” volt (igen, a megfelelő magánhangzóra került ékezet).

Az idei évben két rendezvénynapra sűrítették és napközben szellősebbé tették az Orbán-napi Borünnep programját a szervezők. Lévén a szőlőtermesztők (egyben pedig a kádárok és kocsmárosok) patrónusának tiszteletére rendezett esemény hagyományosan sok németországi és hazai vendéget csábít a világörökség részét képező pincefaluba, csak biztosra lehet menni a látogatószámmal, de nem mindegy, mi történik a Borbíró utcán. Itt találkoznak ugyanis (ha elég jó a program) az egy hétvégére összesereglett rokonok, barátok, borturisták, akik a nagyszabású esti rendezvényekre is kíváncsiak a présházak hangulata mellett.

A rendezvényeknek mindig a Szent Orbán Borlovagrend legújabb lovagjainak avatása, a fagyosszent Hirrlingen téren álló szobrának locsolása, valamint az Orbán-napi Borverseny eredményhirdetése „ágyaz meg”. Idén 188, a Hajós-Bajai Borvidékről származó nedűvel pályáztak a gazdák a különböző elismerésekre, amelyek között 35 arany, 78 ezüst és 58 bronz minősítést, illetve 16 elismerő oklevelet osztottak ki. A „Champion díjat” Follardt Zoltán 2013-as Zweigeltje kapta, de választott magának „Év Borát” a hajósi kastély, a vendéglátó város és Kalocsa is. A Hajósi Barokk Kastély ebben az évben Knehr István 2015-ös évjáratú Zwei-gelt borát találta a legjobbnak, Hajós Város Bora az Oszvald Pince szintén 2015-ös Kékfrankos-Cabernet-je lett, míg Kalocsa a Kovács Borház Kékfrankos-Cabernet Sauvigonja mellett tette le a voksát. Utóbbi egy házasítás testes eredménye, „Tomori Vére” fantázianéven.

Kalocsai Néplap

A pincefaluban termő borok között ezeken kívül kiemelkedőnek tekintik az ún. „locsolóborokat” is, amelyek a kiváló ízvi-lágukkal és minőségükkel kivívták maguknak a jogot, hogy Szent Orbán szobrát „áztassák”. A tradíciónak megfelelően három fajtát választottak ki locsolóbornak a hozzáértők: a fehérbor a Traut-wein Hungaria 2015-ös chardonnay-ja, a rosé a Huber Pince „Eleven” nevű bora, míg a vörös az Oszvald Pince Kékfrankos-Cabernet-je volt. A kistermelői locsolóborok közül Berecz József 2015-ös „Generosája”, valamint Dobler János 2015-ös Kékfrankosa kerülhetett a szoborra. A szertartásos locsolás kedves szokást őriz: a hagyomány szerint így tisztelegnek a gazdák a Szent Orbán előtt, hogy az megóvja őket a váratlan fagyoktól, és a gondoskodjon bőséges, jó minőségű termésről.

A helyiek és vendégeik a ceremóniák után mindig nagy örömmel vetik bele magukat a pincefalu forgatagába, ami a gasztronómiai élvezetek mellett mindig kínál színvonalas kézműves vásárt, komoly- és könnyűzenei koncerteket, valamint családi programokat. Ez utóbbi apropóját idén a rendezvény idejére eső nemzetközi gyermeknap adta, és a kicsik imádni való programot kaptak, egy, a szülők felé azért pajzán kikacsintásokat is rejtő előadással. Nullától száz éves korig mindenki szakadt a nevetéstől a „súlyos testi sertést” (avagy „kövér disznót”), a „Piroska, a farkast”, valamint a „2016 éves, öt hónapos, négyhetes és másnapos” medvét felvonultató óriásbábos produkción. A Bab Társulat a „Fe-nevadak az utcán” című, utcára rögtönzött, régi-zenés előadása mindenkit levett a lábáról, és most jöjjön egy bennfentes füles: biztos, hogy a jövőben újra találkozhat majd a csapattal a régió hasonló, szabadtéri rendezvényein. A szervezők ugyanis – a nagy sikerre való tekintettel – elkezdték bevésni a nevüket a következő évek programnaptárjába, természetesen a nagy repertoárjuk további előadásaival is.

A 2016-ban a szokottnál (szándékosan) szellősebbre szabott programban az olyan ismert helyi fellépők mellett, mint az Angie’s Táncklub és a Hajósi Hagyományőrző Sváb Néptánc Egyesület, feltűnt egy harmadik visszatérő csapat, a Cimbaliband is. A „kelet-európai cimbalom rock ’n’ roll” műfajának tulajdonképpen ők a feltalálói: egyedi hangvételük és vérpezsdítő előadásuk már többször indította be a koraesti hangulatot a pincefaluban. Ha újra jönne a Hollóének Zenekar is (fog), szintén ne hagyja ki őket, bár ezt a csapatot aztán tényleg nehéz nem észrevenni: középkori hangszereikkel török beütésű, irdatlan hangos és nagyon élvezetes örömzenéjükkel hangulatos aláfestést adtak az idei Orbán-napi Borünnepnek. A fenti fellépők után persze a legnagyobb sikert az esti koncertek hozták: többezres tömeg ugrált a Belga slágereire, többek között a „Készüljé’ fel a hangulatra” című opusra, ami egyébként az idei borünnep szlogenje volt. A vasárnapi Balkan Fanatik tényleg lelkesítő bulija az azt követő munkanap (és a meteorológusok által tévesen belengetett vihar, valamint a férfi kézilabda BL aznapi döntője) miatt már valamivel kevesebb vendéget vonzott, de a fináléra ismét megtelt a Borbíró utcai nagyszínpad előtti tér.

A Hajós-Pincefalu rendezvényei közül persze nem csak az Orbán-napra érdemes figyelni: legközelebb június 25-én vár nagyobb tömegeket a présházrengeteg. A Vin-tegro Pinceszövetség szervezésében ekkor lesz a Fröccsözön, (egyelőre) egynapos zenei, gasztronómiai és borfesztivál, a nagyszínpadra pedig ismét a hazai alternatív zenei kiválóságai közül hívtak meg kettőt, a Mary Pop-kids és a Gypo Circus zenekarokat. Ez a rendezvény egyben a „Koccintás napja” fantázianévre hallgató kezdeményezés helyi eseménye is: a legtöbb egyszerre koccintó vendég rekordjára aznap újra pályázik Hajós. Kedves egészségére!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás