
„Marhajó” pörkölttel nyert a kalocsai csapat
Hetvenféle étel készült a Fokhagyma Fesztiválon
2015.08.19 11:17 | jni
Kalocsai csapat nyerte a VII. Országos Fokhagyma Fesztivál főzőversenyét, amelynek egyetlen és legfontosabb feltétele az, hogy fokhagymát mindenképpen tartalmaznia kell a munkáknak.
Az évek múlásával mind komolyabb mezőny kezd kialakulni a fesztiválon – idén már alkalomhoz illő cserépedény és többfogásos menüsor kellett a győzelemhez. Az első helyezett levest, halat és pörköltet is letett az asztalra, ezzel pedig végképp lenyűgözte az idén már hetvenféle ételt kóstoló zsűrit. A kínálatban paleo, vegetáriánus és igazi ragadozóknak szánt ételek is sorakoztak.

– Volt egy „paleo” nevezetű ételkülönlegesség. A paleo ugye egy életforma neve: tejtermékeket és például gabonát nélkülöző étrendről szól. Nos, az ilyen ételt készítő csapat nagyon-nagyon eltalálta az ízvilágot a fokhagymával bolondított desszertjével. Elképesztően finom fokhagymás lepényt készítettek, valamint hozzá illő salátát – emelte ki az egyik legkülönlegesebb pályamunkát a fokhagymás főzőverseny szakmai zsűrijének elnöke, Németh József. A séf értékelte a lelkes csapatok kreatív újításait és kifejezetten örült
a szokatlanabb megoldásoknak, igaz, a vándorkupát végül egy hagyományosabb menüsort készítő alakulatnak, a Kalocsai Szenioroknak ítélték oda.
– A legnagyobb sikert egy ököruszály-marha-pofa pörkölt aratta. A tálaláshoz Korondról hozattak tányérokat, amelyekre fokhagymamintát festettek és égettek. Na, ez az a helyzet, amiről elmondható, hogy néha „nem is az anyatej az izgató, hanem a csomagolása” – nevetett. – Akik ilyen tányérokon kínálnak, azokról máris tudni lehet, hogy igényesek, ráadásul háromféle ételt hoztak: fokhagymával bolondított medvehagyma-krémlevest, fokhagymás sült kárászt és a már említett pörköltet. A vándordíjat ők vitték el – mondta a szakember, kiemelve még néhány régióbeli versenyzőt, akik szerinte kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: a kalocsai Benke Csaba pacalpörköltjét és a dunaszent-benedeki kemencés csülköt a kóstolás óta emlegeti.
A bátyai Fokhagyma Fesztivál egyre komolyabb érdeklődést kelt gasztronómiai berkekben: meredeken emelkedik a színvonal és a szakmabeli résztvevők száma. Aki nevezni akar a jövőre esedékes nyolcadik versenyre, fel kell kösse a fakanalat, ha labdába akar rúgni Bátyán.
A környék hírei
A szegregált terület integrációja
" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...
Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason
Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...
Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton
Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...
Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...
Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet
Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...
Új fasorok, fák díszítik Kalocsát
„A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...
Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban
Antidiszkriminációs programok Kalocsa város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...
In memoriam Szallár Károly (1951-2021)
Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...
Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség
Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...