A fiatalok drogfogyasztási szokásairól

A marihuána a legelterjedtebb, de nem a legveszélyesebb

2013.03.16 15:07    |    géjé  

A kalocsai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum legutóbbi előadásán rendőrségi szóvivő szólalt meg, a rádióban addiktológus és orvos is nyilatkozott a témáról, így nyugodtan mondhatni: sok szó esik, és remélhetőleg nem hiába a fiatalok drogfogyasztásáról, amely tényleg komoly méreteket ölt. A statisztikák szerint a szórakozóhelyeken bulizó fiatalok kétharmada használ valamilyen bódító szert, és minden ötödik kipróbáló ismételten fogyaszt drogot. Utóbbi kategóriában a marihuána a leginkább hozzáférhető – gondolnánk, holott vannak kábítószernek nem minősülő készítmények is, amelyeket ráadásul gyakran a legveszélyesebb módon használnak.

joint_180– Bemutattam azokat a klasszikus kábítószereket, amelyeket szerencsére nagyjából csak a tévében látnak a gyerekek, mert nálunk még nem általános dolog, de el kell mondjam, hogy a leggyakrabban használt, és általunk is lefoglalt kábítószer egyértelműen a marihuána. Nyilván árban is ez a leginkább elérhető, és nagy többségében mi is ezzel találkozunk – mondta a KEF előadása után Répási Tamásné bűnmegelőzési főelőadó. – Felhívtam a figyelmet azokra a szerekre is, amik nem minősülnek kábítószernek, de valamilyen bódító hatásuk van, és ezt a fiatalok nagyon jól tudják, viszont, lévén nincsenek kipróbálva – hiszen nem a kábításra találták ki ezeket – nincs hozzájuk használati utasítás, sokkal károsabbak tudnak lenni a szervezetre, az agyra is – tette hozzá.

A kábítószernél csak a tudatlanul használt kábítószer lehet rosszabb, na meg a túl fiatal korosztály – márpedig a rendőrségnek e téren sincsenek jó hírei: az eljárások során nyilván kiderül, hogy a gyanúsítottak milyen életkorúak, és az ebből készült statisztikák egyértelműen alátámasztják, hogy a legtöbb felhasználó a 16 és 30 év közötti korosztályból kerül ki – köztük pedig mindenki egyformán veszélyeztetett. A fiatalabbak azért, mert a kipróbálás szintjén szórakoznak, az idősebbek, 20 év felettiek pedig azért, mert teljesen céltudatosak: tudják, hogy miért fogyasztják a kábítószereket, így könnyebben rászoknak.

– Aki nálunk megjelenik elterelésben, az csak a jéghegy csúcsa, hiszen így szinte csak azokkal találkozunk, akik ellen valamilyen rendőrségi eljárás zajlik, és kötelezik erre, de aki önmagától jöhetne, az messze nem biztos, hogy mind megjelenik – fejtegette a Korona FM100-on dr. Kovács Istvánné Éva, az Iránytű 2008 Segítő Egyesület elnöke. – Maga az elterelés nem kötelező; önkéntes vállalás, így csak akkor jelenik meg az illető az egyik hozzánk hasonló szolgálatnál, ha önként vállalja, hogy aláveti magát ennek a hat hónapig tartó kezelésnek – magyarázta.

Az elterelés egyébként a kliens számára teljesen ingyenes szolgáltatás, és még a hat hónap sem tűnik olyan soknak, ha tudjuk, hogy ez az időtartam összesen tizenkét alkalmat, egyenként két órát jelent a résztvevő életéből, amelyet a foglalkozássorozat után sokkal minőségibb formában folytathat. Az Iránytű 2008. Segítő Egyesületet Kalocsán, a Dózsa György u. 11/a szám alatt lehet utolérni, vagy telefonon: 30/475-9811.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás