A másik Siófok

2013.08.26 23:02    |    bor  

siofok_13b_340
 

Bár a cím így nem is pontos, hiszen tulajdonképpen Siófok belvárosáról, még közelebbről a Fő térről és az ottani látnivalókról szeretnék néhány élményt megosztani Önnel, Kedves Olvasó – ez a városrész egyébként tényleg annyira más hangulatú, mint a kikötő és a strand, hogy valóban egy másik településen érzi magát az ember.

Érthető, ha a nyári kánikulában víz és enyhülés után kívánkozva a partra igyekszik mindenki, aki Siófokra utazik. De este, vagy egy hűvösebb, borúsabb napon érdemes a bazársort és a tavat kicsit elhagyva felkeresni Siófok szívét, a Fő teret. Tetőtől talpig történő felújítás után 2012 nyarán vette birtokába a helyi lakosok közössége és a turisták serege a minden ízében gondosan tervezett és kivitelezett, középületekkel és üzletekkel tarkított, valóban a városközpont névhez méltó teret.

A Kulturális Központ, a Polgármesteri Hivatal és a Víztorony mellett csodálatos szabadtéri szoborkiállításban gyönyörködhet itt a sétáló, az alkotások zöme Varga Imre Kossuth-díjas siófoki szobrászművész keze alól került ki. Ápolt virágágyások, szebbnél szebb szökőkutak veszik körül a szobrokat – nem csoda, ha egész nap népes a hely, hiszen játékra, sétára, randevúra, enyhülésre, vásárlásra – és az ezerféle finomságot kínáló tündéri pékség jóvoltából éhségünk elverésére is alkalmas a tér.

 

siofok_13_340

 

Na és a Víztorony! Az 1912-ben épült, 45 méter magas objektum századik „születésnapjára” megújult, és igazi élményközponttá vált. A legfelső szinteken, ahová üvegfalú lifttel suhanhat a látogató, a Szentkirályi Oxigénbár és a Panoráma Kilátó fogadja az elámult vendéget, aki itt megengedheti magának a luxust, hogy elakadjon a lélegzete (van is rá oka!), mert 95%-os oxigént belélegezve, vagy oxigénnel dúsított ásványvizet kortyolva válogathat az interaktív élményközpont információiban, vagy gyönyörködhet a káprázatos tájban. Ugyanis a kilátó körben forog, és a parányi asztalkák mellett ülve – fagylaltot vagy kávét kóstolgatva – láthatjuk a várost, a Balatont, a Tihanyi-félszigetet és a Somogyi-dombságot.

Este ugyanitt egy nyüzsgő mediterrán városba képzelheti magát az ember, a fantasztikus kivilágítás új élményeket és látnivalókat kínál, a szökőkutak és a szobrok varázslatos színekben ragyognak, a vízcsobogás, a nevető, beszélgető párok, csoportok keltette jó hangulat sokáig elkísér.

Szóval Siófok, a nyár és a Balaton fővárosa minden ízében gyönyörű, még annak is érdemes ide bekukkantani, aki amúgy a csendesebb helyeket kedveli, mert ennek a városnak ezt a másik arcát is látni kell.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás