Július 1-jétől húszéves gyakorlat végére kerül pont

Megszűnik a szolgáltató állatorvosi ügyelet

2018.09.06 14:04    |    -mond  

Lapunk közérdekű rovatában két évtizede megszokhatták olvasóink, hogy sok más közérdekű információ, ügyelet, hasznos telefonszám között a hétvégi és ünnepnapi állatorvosi ügyelet is szerepelt. Először hatósági és szolgáltató, aztán már hosszú évek óta csak a szolgáltató ügyeletet adták meg, hiszen ez érintette a lakosságot. (A hatósági ügyelet jelenleg is működik, hétvégente egy-egy orvos látja el az egész megyében, de ez csak olyanokat érint, akiknek export-import cége van, vagy ha egy állatorvos például fertőző állatbetegséget jelent be, és intézkedni kell.)

A szolgáltató állatorvosi ügyelet a háztartásokban lévő haszonállatok és házi kedvencek hétvégi ellátását szolgálta. Ez szűnik meg most július 1-jétől.

Mint azt dr. Török Lajostól megtudtuk, ez a szolgáltató ügyelet önkéntes alapon 1998 körül szerveződött, akkor még 11-12 állatorvos vett részt benne. Korábban ugyanis kötelező ügyelet volt, azonban az állam nem biztosított hozzá finanszírozást, és az Alkotmánybíróság olyan döntést hozott, hogy senkit se lehet kötelezni ingyen munkára.

– Mi, amikor itt megszerveztük ezt az ügyeletet, még 11-12-en voltunk, aztán szép lassan elfogytunk. Jópáran meghaltak sajnos, páran elköltöztek, és most már olyan sűrűn kerülne ugyanarra az emberre az ügyelet, hogy ezt nem vállalják. A másik oldala pedig az, hogy az a tapasztalat, hogy hiába volt az ügyeletes, azért mindenki első lépésben a saját állatorvosát hívta föl, aki, ha éppen nem volt külföldön vagy távol a környéktől, akkor ki is ment. Nyári időszakban van inkább probléma, szabadságok idején, de azért mindenki a saját pácienseit ellátta hétvégén is, az ügyeletes meg otthon ült, nem mehetett sehova, lemaradt esetleg családi programokról, de nem volt egy hívása sem – mondta dr. Török. – Szegeden például volt egy jól működő ügyeleti rendszer, délután 7-től másnap reggel 7-ig és hétvégén, de egy fél éve ott is megszűnt, éppen az előbb említett okok miatt, mert még egy Szeged nagyságú városban sem volt annyi hívása az ügyeletesnek, hogy fenntartsák ezt a rendszert. Hétvégi nyitva tartó rendelők vannak, Szekszárdon, Dunaföldváron, Kecskeméten, Budapesten, a kedvenceket oda is el lehet vinni, a haszonállat az már nagyobb gond, hiszen egy tehénnel nem indul el az ember ilyen távolságra, de az a tapasztalat, hogy nem az ügyelethez fordulnak ilyen esetben sem elsősorban az emberek, hanem azt az állatorvost hívják, aki addig is ellátta az állatot. Most hétvégén például én voltam az ügyeletes, és egyetlen olyan hívásom se volt, aki nem az én páciensem lett volna. Megkérdeztem a kollégákat, hiába voltam én az ügyeletes, mindannyian dolgoztak a saját betegeiknél ezen a hétvégén is, így nagy valósínűséggel semmi fennakadást nem fog okozni az ellátásban a szolgáltató állatorvosi ügyelet megszűnése– indokolta a döntést a kalocsai állatorvos.
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás