200 évvel később élt kalocsai érseknek hitték

Megtalálták Asztrik földi maradványait!

2014.05.05 23:07    |    GéJé  

Bombaként robbant a szenzáció: bizonyossá vált, hogy a felújítás alatt álló, kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyház munkálataival párhuzamosan végzett régészeti feltárás során az első kalocsai érsek, a koronát Szent Istvánnak hozó Asztrik földi maradványait találták meg! A csontokat szénizotópos vizsgálattal és koponya szkenneléssel azonosították. Asztrik sírja komoly turisztikai jelentőséggel bírhat, és valószínűleg zarándokhely lesz, ugyanis a hírt közzétevő dr. Bábel Balázs érsek rögtön tudatta: „a majd fölújított székesegyházban az érsekek sorában látogatható lesz a sírja”.

A kalocsai főszékesegyházban száz évvel ezelőtt, Foerk Ernő irányítása alatt végzett régészeti feltáráskor nem ismerték fel, hogy a szentély közelében, a főhajó tengelye mellett, 3,8 méter mélyen talált sírban nem Győr-nembeli Saul (kalocsai érsek, 1192–1202-ig) nyugszik, hanem maga Asztrik, Kalocsa első püspöke-érseke. A téves információk alapján készült és felállított márványtábla latin szövege tényleg a jóval később élt egyházi méltóság sírhelyeként jelölte meg a vörös márvány szarkofágot, ám a kalocsai főszékesegyházban ma is dolgozó régészek az ő koránál jelentősen idősebbnek sejtették az előkerült emberi maradványokat, ezért elküldték szénizotópos vizsgálatra. Jól tették.

Az ún. AMS radiokarbon vizsgálat, amelyet a csontmaradványból vett két ujjcsont alapján végeztek, bizonyította: két évszázaddal idősebb csontokat találták. Konkrétabban: a halál naptári idejét 1001 és 1030 közé „kalibrálták”. Ennek ismeretében pedig egyértelmű, hogy a helyszín nem lehet Győr-nembeli Saul sírja, csakis Asztrik érseké. Az új felfedezés nyomán most már az is biztos, hogy a kalocsai Katona István házban lévő Érseki Kincstárban eddig Saul egykori ereklyéiként őrzött sírlelet mellékletei: az érseki ezüst kehely, a paténa, a fanyelű ezüst pásztorbot, a főpapi gyűrű, három érseki palliumtű és a kis arany mellkereszt ugyancsak Asztrik érsekhez kötődnek.

 

asztrik_babel_340
Dr. Bábel Balázs Asztrik sírjának feltárásakor

 

„A magyar kereszténység alapjait letevő hierarchia jeles és legjobban ismert képviselője, aki Szent István király megbízásából II. Szilveszter pápától áldást és koronát kért” – méltatta valószínűleg legismertebb főpapi elődjét a hír kapcsán dr. Bábel Balázs.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke kiemelte: Asztrik „nagy valószínűséggel már érsekként járt Rómában, a király megbízottjaként” és ezzel egy időben lett Kalocsa első püspöke-érseke. Így „a felfedezés nem csupán régészeti szenzáció, hanem egész magyar kereszténységünknek, benne Főegyházmegyénknek hitet erősítő örvendetes ténye” – osztotta meg gondolatait a főpap, majd biztosította róla a közvéleményt, hogy az első kalocsai érsek sírja a többi ismert történelmi, egyházi méltóság nyughelyéül szolgáló szarkofággal együtt látogatható lesz, amint véget ér a Nagyboldogasszony-főszékesegyház felújítása.

(fotók: www.koronaradio.hu)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás