Megújul a dunapataji református templom környezete

2016.03.22 10:08    |    Schill Tamás  

Dunapataj legnagyobb, a gyalogosok és kerékpárosok által egyik legsűrűbben használt tere a református templom előtti terület, a Béke tér. Közvetlen közelében játszótér, óvoda, kissé távolabb középületek vannak. Most még számos öreg, sok esetben veszélyes fa, rendezetlen bokor, évtizedek óta feltöredezett járda, felnőtt gyökérzet, és tavasztól őszig a lombkoronák miatt szinte teljes sötétség fogadja az erre haladó gyalogost. A teret az elkövetkezendő hónapokban jelentősen átalakítják.

A tervek szerint a tér megújítása több fa kivágásával jár, azonban ezzel kapnak is valamit a település lakói: teljes egészében látható lesz Pataj legrégebbi, évszázadok óta meghatározó épülete, a református templom.

Cikkünk megjelenésével egy időben, a térrendezés részeként, már el is bontották azt az épületet, ami a parókiával szemben állt évtizedek óta üresen. A bontás közben újabb és újabb részletek bukkantak felszínre, hogy milyen rossz állapotban is volt a ház. Nem kétséges, hogy életveszélyes volt. Az óvoda épületével közös oldalfala még a sokat próbált kőműveseknek is fejtörést okoz. Az épület és nagy kertje a kialakítandó új teret növeli majd.

Kalocsai Néplap

A térfelújításról nyilatkozott lapunknak Dus-noki Csaba dunapataji polgármester.

– A dunapataji önkormányzat szeretné rendbe tenni a Béke teret, ami fontos közösségi tér nemcsak a református egyházi épületek miatt, hanem más középületek és közterek közelsége miatt is, mint pl. az óvoda, játszótér, piaccsarnok. A tér tágabb környezetében is több közintézmény található, orvosi rendelő, posta stb., amelyek miatt fontos része ez a tér a falunak, és nagyon jelentős itt a gyalogosforgalom is. Mikorra a cikk megjelenik, már látható lesz, hogy bizonyos munkálatok el is kezdődtek.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Dunapataji Református Egyházköz-ség e munkában együttműködő partnere az önkormányzatnak. Az egyházközség tulajdonában lévő régi épületet a hozzá tartozó telekkel odaajándékozta az önkormányzatnak, és ezzel a területtel tudjuk bővíteni a felújításra váró közösségi teret. Első körben elbontjuk ezt a nagyon rossz állapotú épületet.

Ezután a téren lévő fák közül 49 darabot kivágunk, amelyre már hivatalos engedéllyel rendelkezünk. Ezek között a fák között sok beteg fa van, több közülük a mellette lévő épületben vagy a járdában tesz már kárt. Ezt követően indul majd meg a tér kialakítása. Több mint 1300 négyzetméter térkövet rakunk le a megszokott és évtizedek óta bevált közlekedési útvonalakon. Lesznek egyéb olyan kellékek is, padok, szeméttárolók, kiülő helyek és egyebek, amelyek hangulatossá varázsolják majd ezt a teret. A téren teljesen új zöld felületet alakítunk ki automata öntözőberendezéssel.

Természetesen a fák pótlásra kerülnek az év végéig, erre kötelez bennünket egyébként a vágási engedély is. A munkálatokat folyamatosan végezzük, amit – külső munka lévén – egyedül az időjárás befolyásol. Terveink szerint ez a beruházás már nyáron látható és látogatható lesz, méltó közösségi teret és megközelíthetőséget biztosít majd a templom környezetének.

A dunapataji református templom és templomtér

A pataji református templom a XV. században épült gótikus stílusban – természetesen eredetileg katolikus templomnak. Pataj teljes reformálódása után, már mint református templom működött tovább – erre nézve a legrégebbi adat éppen 440 éves.

A templom építési korát az 1986-os felújításkor feltárt nagyméretű, csúcsíves ablakok és az ablakokban talált faragványtöredékek is jelzik. Tornya 1773-ban épült, miután a reformátusok nagyban segítettek a katolikusoknak saját templomot építeni.

A templom többszöri átalakítás és felújítás után nyerte el mai formáját. A templom felújítását Kol-már József lelkészsége idején 1807-ben I. Ferenc magyar király is megtekintette. A templomtéren egykor, néhány évtizedig piac is működött. A téren 1999 májusában avatták fel a II. világháború áldozatainak emlékművét.

Képeslapok tanúsága szerint az 1920-as években a téren még alig volt fa, a szép templomépület jól látható volt. A templom és környezete műemléki védelem alatt áll.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás