Megyei szintű stratégiai cél lett a Kalocsa-Paks Duna-híd megépítése

2014.08.13 21:13   

A megyei közgyűlés kiemelt fejlesztési célként fogalmazta meg a Kalocsa-Paks közötti dunai átkelő megépítését, amelytől nemcsak a kalocsai térség, hanem az egész megye befektető vonzó képességének növekedését várják.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elfogadta a Bács-Kiskun megye fejlesztési elképzeléseit rendszerbe foglaló „Bács-Kiskun 2020” fejlesztési koncepciót, amely a 2014-2020 közötti időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a megyénket megillető, közel 80 milliárd forintnyi fejlesztési forrás felhasználását hivatott bemutatni. A program tervezési folyamatába a kalocsai önkormányzat is bekapcsolódott annak érdekében, hogy a város a jövőben is nyertese lehessen az uniós fejlesztéseknek, és az elmúlt években a Haynald Városfejlesztési Terv keretében megkezdett városépítő munka forrásai a következő időszakra is rendelkezésre álljanak.

A megyei területfejlesztési program Magyarország konvergencia programjához a foglalkoztatottság növelésével és a versenyképesség erősítésével kíván hozzájárulni. A megyei szinten megfogalmazott gazdaságfejlesztési irányok a munkahelymegtartást és lehetőség szerint új munkahelyek teremtését helyezik előtérbe. A fejlesztési elképzeléseket területi és ágazati részprogramok részletezik, amelyek közül a közlekedési ágazat részprogramja kiemelt fejlesztési célként fogalmazza meg a Kalocsa-Paks közötti dunai átkelő megépítését, amelytől nem csak a kalocsai térség, hanem az egész megye befektető vonzó képességének növekedését várja a stratégia. Ezzel a helyi önkormányzat és az Összefogás Kalocsáért Egyesület után a megyei vezetés is zászlajára tűzte a híd megvalósítását, amely mára stratégiából szükségszerű realitássá vált. A területi részprogramok közül a kalocsai járás fejlesztési programját 2,6472 milliárd Ft keretösszeggel fogadták el a megyei döntéshozók, ezzel térségünk megyei összehasonlításban egyike lett a legtöbb támogatásra jogosult járásoknak, és olyan fontos fejlesztések valósulhatnak meg ezáltal, mint a belterületi utak fejlesztése, közintézmények korszerűsítése, valamint a turisztikai attrakciók fejlesztése. A kalocsai járás programja a munkanélküliség csökkentését, a térség hátrányos helyzetének javítását elsősorban a nagyobb élőmunka igényű mezőgazdasági termelés, a megtermelt mezőgazdasági termékekre épülő feldolgozó ipar és a turizmus fellendítésében látja. A beruházások, az ipar, a turizmus fejlődése, a mezőgazdaságot is magával húzva fellendülhet a jó minőségű földeken az elsősorban nagyobb élőmunka igényű kerti kultúrák termesztése, amire felfűzhető az élelmiszeripar bővítése, és újra megvalósulhat a térségre korábban jellemző magas színvonalú élelmiszer előállítás.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás