Balatonboglári fesztiválnyertes a Liszt AMI

Anonim versenyen győztek a kalocsai táncosok!

2014.07.03 21:21    |    gj  

Szóba sem kerülhet, hogy azért nyertek fesztivált a kalocsaiak, mert már a nevük feljebb repítette őket a ranglétrán, hiszen a balatonboglári Méta Fesztivál szabályai alapján a versenyzők egymásról, a zsűri tagjai pedig a versenyzőkről nem tudhatják, honnan jöttek. Így is nyert a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola „Eperföldi” gyermekcsoportja!

A „dr. Halmos Béla emlékére” életre hívott Méta Fesztivált június 7-től 9-ig már 18. alkalommal rendezték meg Balatonbogláron – több tucatnyi koreográfiával, több száz fiatal néptáncossal. Ilyen mezőnyben szép nyerni. Meg is nyertük!

– Ez teljesen anonim verseny, ami azt jelenti, hogy sem a zsűri, sem a csoportvezetők, sem a gyerekek nem tudják egymásról, hogy ki, honnan érkezett. Ez azért van így, hogy csupán csak a zsűrivel való ismeretség alapján ne alakuljon ki pozitív vélemény, sem a csoportról, sem a koreográfiáról – magyarázta a verseny szabályait Dudás Szilvia. A kalocsai Liszt AMI néptáncpedagógusa pont a „névtelenség” miatt nevezte a Métát a „koreográfiák versenyének”, ahová egyébként Illés Zoltán keze munkáját, „A vásárban” című előadást vitték. – Ez egy hegyközi tánc és ezzel nyertünk – summázta a tanár.

A balatoni rendezvényen ezúttal húsz koreográfia versenyzett, és a három nap alatt mintegy 600 gyermek lépett színpadra. Egy ekkora rendezvényt még a néptánccsoportok jó szervezettsége mellett sem piskóta lebonyolítani, ám a rendezők nem egyszerűen csak megugorják a feladatot, hanem Dudás Szilvia szerint még arra is külön gondot fordítanak, hogy igazán gyermekközpontú legyen a hétvége.

– Ide a szakmári Nádikó gyermekcsoportot tavaly már elvittem, és akkor is nagyon jó élményeim voltak a fesztivállal kapcsolatban. Ezért gondoltam, hogy elviszek egy másik csapatot is, és szerencsére jól alakult, mivel remekül érezték magukat, és volt szabadidejük: sokat fürödhettünk a Balatonban – idézte fel a néptánc-pedagógus.

A Liszt AMI egyébként annak ellenére sem áll le, hogy hivatalosan már befejezték a tanévet, hiszen gyakorlatilag megkezdődött a néptáncos társadalom fesztiválszezonja, ami előtt még egy táboruk is lesz. A Szelidi-tó mellé szervezett, egyhetes, „tán-cos és kézműves táborba” Dudás Szilvia az alsós gyerekeket várja. De azt ugye senki nem felejti el, hogy nem ez az egyetlen régióbeli népzenei program? A „lisztesek” is gőzerővel készülnek a július 2-től 6-ig zajló, XX. Duna-menti Folklór Fesztiválra.

– Most „nagy folklór” lesz – utalt a rendezvény hároméves periódusaira a néptáncpedagógus, hangsúlyozva, hogy nagyon jó szereplést vár magától és tanítványaitól is. – A menettáncban hagyományosan helyit, kalocsait fogunk táncolni, de a szabadtéri színpadon már mindenki a választott koreográfiájával indul – árulta el.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás