Komoly károkat okozott a szeptemberi hideg

Nem jár kárenyhítés a gazdáknak

2013.11.27 20:19    |    -r-s  

A szokatlanul rideg őszi időjárás miatt talán még a vártnál is több fűszerpaprika maradt a földeken. Az ország egész területéről jelentett, 500-700 millió forintos kár – és ez még csak október közepéig beérkezett adatok alapján számolt összeg – persze nem csak a „piros aranyra” vonatkozik, de a kalocsai régiót nyilván ez érinti a legérzékenyebben. A helyi falugazdász ugyan nem bocsátkozott becslésekbe, de egyértelműen kijelentette: a környékbeli gazdák mindkét őszi szedés alkalmával tapasztaltak fagykárt; nem is keveset.

– A kb. egy hónappal ezelőtti, háromnapos fagy sajnos nagy terménykiesést eredményezett. Voltak olyan területek, ahol még az első szedést sem sikerült betakarítani. Itt elsősorban azokra a területekre kell gondolni, ahol a gazdák gépi betakarításra rendezkedtek be. A második szedés nagy része szintén kint maradt, tehát ez nem volt a fűszerpaprika-termelők éve – fogalmazott Nagy Attila. A kalocsai falugazdász a hozzá befutott jelentések alapján azt is kiemelte, hogy nem csak a régiónk kincsének számító fűszerpaprika termés múlja alul a korábbi évekét: Harta környékén például a csemegekukorica is megsínylette a szeptemberi fagyokat. Ilyen hidegre és ekkora arányú terméskiesésre sem számított senki, és ezt jól mutatja a fűszerpaprika iránt az elmúlt hetekben jelentősen megnövekedett kereslet is. A nagyobb, kifejezetten paprikatermesztésre berendezkedett gazdaságokat a földeken, munka közben is megtalálták a felvásárlók, de többnyire hoppon maradtak – szinte egy gazdát sem találtak, akinek még lett volna mit értékesíteni.

– Hatalmas kereslet volt a tábla széléről árusított paprikára: én is tudok jó pár olyan gazdát, akit kerestek a feldolgozók, de nem tudták már biztosítani nekik a megfelelő paprikamennyiséget, mert annyira kevés volt – számolt be tapasztalatairól a szakember, egyben nem sok jóval kecsegtetve azokat, akik még bíznak az állami kárenyhítésben. A szeptemberi hideggel ugyanis a jogalkotó sem számolt. – Azoknak a termelőknek, akik legalább tíz hektáron termelnek szántóföldi növényeket, illetve öt hektáron fűszernövényeket, vagy zöldségféléket (utóbbi kategóriákba tartozik a fűszerpaprika és a csemegekukorica), kötelező belépni az agrárkár-enyhítési rendszerbe. A probléma viszont az, hogy az ide vonatkozó törvényben benne van, milyen káreseményekre tudnak támogatást igényelni. Ebben téli és tavaszi fagykár szerepel, őszi nem – fejtegette Nagy Attila. Azok tehát, akik most szenvedtek terméskiesést, a gondos befizetéseik ellenére sem tudnak agrárkár-enyhítési kérelemért folyamodni, legfeljebb jelezni a problémát (ahogy azt már jó páran meg is tették) a szaktárca felé.

Elképzelhető, hogy a minisztérium kénytelen lesz változtatni a szabályozáson, amelynek megfogalmazásakor talán fel sem merült a jelentősebb őszi fagykár miatti támogatás lehetősége – pont arra alapozva, hogy a termés nagy részét eddigre már betakarítják, míg a következő évi vetése már épp megtörtént. Ráadásul a téli és tavaszi fagykárokhoz képest az őszi általában elenyésző területre volt jellemző – legalábbis eddig. Most több száz hektárnyi területről tud a minisztérium, ahogy arról az MTI-nek legutóbb eljuttatott közleménye tanúskodik. A két-három héttel ezelőtti számítások szerint 500-700 millió forintra rúg a fagykár hazánk termőföldjein. Az érintett növények között pedig – a különböző zöldségfélék, pritaminpaprika, másodvetésű csemegekukorica és paradicsom mellett – ott szerepel sajnos a fűszerpaprika is.

Mivel az őszi fagyok után kárenyhítő juttatás nem jár, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége levélben kérte a Vidékfejlesztési Minisztériumot: vizsgálja meg, mi módon lehetne enyhíteni a termelők veszteségeit. A szaktárca közleménye ugyanakkor arra utal, hogy nem nagyon van mit tenni, hiszen az agrárkár-enyhítési rendszer csak a téli és tavaszi fagyokat kezeli. Az őszi fagyok kérdése ugyanis „biztosítói oldalról nem megoldott” – egész egyszerűen azért, mert az őszi fagyok idejét nem lehet egyértelműen behatárolni; ez évről évre változik.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás