A vizes és a rázós gondok is megoldódnak

Két legyet üt egy csapásra Miske

2018.09.20 12:07    |    -vis-  

2017 elején derült fel a reménysugara először annak, hogy a több mint egy évtizeddel korábban végzett térségi útrekonstrukciós program „szégyenfoltjait” is kifehérítik. Anno ugyanis úgy újították fel a Kalocsa-Miske-Hajós főutat, hogy a lakott terület kezdetétől az annak végéig kirakott táblák között nem történt semmi. Ez a lakosság és nyilván az érintett települések vezetői számára is nagy szívfájdalom volt, idáig. Miskén ugyanis elkezdődtek az elmaradt útrekonstrukciós munkálatok, amelyek zárásával többet nyer a falu néhány (tucat) elmaradó lengéscsillapító-cserénél.

Illés Attila polgármester a munkálatokról szóló helyzetjelentésében emlékeztet, hogy sokéves küzdelmük ért célba azért, hogy ez a főút megújulhasson. Immáron hónapok óta gőzerővel dolgoznak a munkagépek, ugyanis az idénre sikerült elérni, hogy a miskei szakasz bekerüljön az országos útfelújítási programba, és arra 380 millió forintos keretet különítsenek el. A polgármester emlékeztet, hogy anno országgyűlési képviselőként dr. Semjén Zsolt, majd utóda, a posztot ma is betöltő Font Sándor hathatós közbenjárásával jutottak el addig, hogy májusban megkezdődött a beruházás kivitelezése. Ez mostanra olyan stádiumba ért, ami feltételezi, hogy szeptember végéig, de legkésőbb október elejéig be is fejeződik a munka – tekint a jövőbe bizakodva Miske első embere.

miske1_450
 

– Külön öröm az, hogy a felújítás mellett a főútnál lévő csapadékvíz-befogadó árkok rendbetétele és ezáltal a víz-elvezetési bajok is megoldódnak a beruházással. Azt is el kell mondani, hogy bár a kivitelező Soltút Kft. igyekszik ütemesen haladni, nagyon sok közmű esetében derült az ki, hogy nem ott található a földben, ahol szerepeltek a rajzokon. Ezzel együtt úgy látom, hogy szépen veszik az akadályokat, ütemesen halad a munka és a lakosságnak sincsenek problémái azzal, hogy állandó fennakadások lennének a falu közlekedésében – vázolja a pillanatnyi állapotot a polgármester. – Amikor fel volt bontva az útszakasz, akkor is lehetett haladni, amit viszonylag higgadtan kezelt a lakosság. Mondjuk ez nem is csoda azután, hogy hosszú évekig vártak erre a beruházásra! Már most látni, hogy olyan, szegéllyel ellátott, kitűnő útszakaszt fogunk kapni, hogy attól félek, nehogy száguldozni kezdjenek majd a faluban – mondja félig viccesen Illés Attila, a mélyebben belegondolva (és ismerve a magyar közlekedési kultúrát) félig-meddig jogos felvetésbe.

miske2_450
 

Illés Attila arra is rámutatott, hogy miért ütött két legyet egy csapásra az út-programmal Miske. Előzetesen ugyanis sikerült 167 millió forintot nyernie az önkormányzatnak uniós, úgynevezett Térségfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból arra, hogy a falu csapadékvíz-elvezető rendszerének egy részét rendbe tegyék. Ezt a tavalyi év végén el is kezdték, és ha a dolgok ideálisan alakulnak, még az útberuházás előtt, szeptember első hetére be is fejezhetik. Elkészült egy csapadéktározó a sportpálya mögötti területen, illetve létrejött egy olyan rendszer, ami garantálja, hogy a csapadékvíz ne a házak előtt álljon meg, hanem a megfelelő helyre folyjék Miskén. A két projekt ott kapcsolódik össze, hogy az útmenti csapadékvíz-elvezető árkok jórészt a befogadói az uniós programban kialakított elvezetőknek, amelyekből a megfelelő helyre távozhat a csapadékvíz a falu belterületéről.

– A kisebb korrekciók után azt mondhatom, hogy egy igazi, életminőség-javító fejlesztést vittünk véghez. A TOP-projekt többek között a Fő, a Szent Imre, a Petőfi, az Árpád, az Ady és a Hajnal utcákat érintette – zárta a beszélgetést Illés Attila, remélve, hogy néhány héten belül már szalagátvágásokról tudósíthatunk.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás