Villáminterjú Illés Attila polgármesterrel

Vízelvezetés, útépítés, ravatalozó felújítás

2018.05.24 13:41    |    -vis-  

Nincs okunk panaszra – summázta röviden Illés Attila miskei polgármester, amikor afelől érdeklődtünk, hogy milyen fontosabb beruházások történtek, történnek és fognak történni a faluban a közelmúltban, illetve a távolabbi jövőben. Lássuk tehát, melyek lesznek a közösségi mindennapokat élhetőbbé, minőségibbé, könnyebbé tevő projektek!

illesattila_282– Nemrég hozott több miskei pályázati beadványt illetően döntést a paksi atomerőmű térségfejlesztési alapítványa. Melyek ezek?

– Valóban, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz beadott négy pályázatunkról van szó, amelyből hármat sikerült megnyernünk. Az első a temetői ravatalozó teljes felújítására irányult, amihez 25 millió forintot sikerült elnyernünk. A teljes költség 31 millió forint lesz, magyarán hatmillió forint önerőt kell előteremtenünk. Tavaly sikerült megvalósítanunk a temető más részeinek felújítását, most kívül-belül a ravatalozó is sorra kerülhet, körülötte térkövezéssel, amelynek kivitelezése még az idén le is zárul.

– Most hogyan írná le a ravatalozó állapotát, és milyen lesz?

– Az igazgat megvallva tizenöt évvel ezelőtt újítottuk fel utoljára a ravatalozót. Annak a kátrányos fedése teljesen elhasználódott, az épület egyik része egy kicsit megrokkant, amit ugyancsak rendbe kell tenni. Ez kapni fog szigetelést, kicseréljük a nyílászárókat. Minden olyan belső dolog, ami egy ravatalozónál szükséges, az megújul ennek a projektnek a keretében.

– Mire irányul a többi elnyert kérelem?

– Az egyik a faluközpontban lévő, Polgármesteri Hivatal szomszédságában álló kereskedelmi központnak nevezett épületre, ahol egy bolt és a trafik is található. Ennek a külső felújítása fog megtörténni. Az erre szükséges 15 millió forintból 12,4 millió forintot sikerült elnyernünk a JETA forrásaiból. Emellett a Sport- és kulturális napok rendezvénynek a kiadásaira, amely augusztus 19-én kerül megrendezésre, ugyancsak kértünk hozzájárulást. A beadott 999 ezer forintos támogatást egy az egyben sikerült elnyernünk, ami teljes mértékben fedi az általunk megigényelt összeget. A négy pályázatból tehát hármat elnyertünk, aminek nagyon örülünk!

– Vannak már elkezdett munkálatok, amelynek most is szemmel látható nyomai vannak a faluban?

– A Térségfejlesztési Operatív Program forrásából a csapadékvíz-elvezető, 167 millió forintos beruházás megvalósításának körülbelül a harmadánál tartunk. Bízom benne, hogy augusztus elejére lezárulhat ez a beruházás! Úgy gondolom, ezt a lakosság is örömmel vette, és fontos elmondanom, hogy amennyiben a közeljövőben, azaz egy-két héten belül, úgy tudom, hogy el fog indulni a Miske belterületén átvezető út korábbról elmaradt felújítása. Ha ez elindul, nem csak a burkolat maga lesz korszerűsítve, de a csapadékvíz befogadóárkai is el fognak készülni.

– Tevékeny időszak előtt állnak tehát, amihez jó munkát kívánunk!

– Köszönjük. A távlati jövő tekintetében talán még annyit elmondhatok, hogy most készítünk elő egy pályázatot, amit a Belügyminisztériumhoz fogunk benyújtani. Ebben a Nyár utcai összekötőútrészt szeretnénk körülbelül 250 méteres szakaszon felújítani az elnyerhető 15 millió forintból. Bízunk abban, hogy sikerülni fog!A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás