Valóra válik a „miskei álom”

Nem tart már sokáig a főúton döcögés

2017.11.23 13:48    |    V.I.  

A hetekben megrendezett, kétévente tartott miskei falunap nem csak attól volt különleges, hogy két napon át mindenféle földi jóval szórakoztatta a falu apraja-nagyját, Miskéért díjasokat és díszpolgárt adott a településnek, elhangzott egy nagy bejelentés is, amire az ott élők bátran mondhatjuk, hogy hosszú évek óta, egyre türelmetlenebbül vártak.

Az eseményen nem csak köszöntőt mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, aki személyesen gratulált valamennyi „Miskéért” díjasnak és a frissen kitüntetett díszpolgárnak, egy váratlan bejelentéssel lepte meg az ünneplők apraja-nagyját, ami minden bizonnyal a nap fénypontja volt azoknak, akik ezt személyesen hallhatták. Kiderült ugyanis, hogy belátható időn belül megtörténik a falun átvezető főút burkolatának felújítása, amely az útszakasz korábbi rehabilitációja alkalmával elmaradt.

 

fontmisken_450

 

– A bevezető utak néhány éve felújításra kerültek, azonban az 1300 méteres belterületi szakasz kimaradt, mert nem fért bele az egyszerű útfelújítások körébe. Ennél itt sokkal többről van szó, hiszen ott az árokszél és a csapadékvíz-csatorna elvezetését is egyben rendbe kell tenni, ami jelentősen megdrágítja ezen beruházást – ismertette a történet hátterét dióhéjban Font Sándor.

miske_utca__450 

– Több éve húzódott ennek a szakasznak az ütemezése, éppen az említett költségtöbblet miatt. Mostanra úgy tűnik, hogy a végfázishoz közeledünk a megvalósulás útján. Egészen konkrétan három előzetes kivitelező pályázata befogadásra került. Ők a napokban kapják meg a költségeket is tartalmazó kiviteli terveket, az igazi verseny tehát most kezdődik közöttük arra vonatkozóan, hogy ki, mennyiért tudja megvalósítani a projektet. A szóban forgó 1300 méteres szakasz mintegy 382 millió forintból fog teljes környezetében megújulni – folytatta Font, majd érzékeltetve, hogy valóban egy, a szokásosnál drágább fejlesztésről van szó, párhuzamként említett egy másik, hasonló környékbeli útfelújítási beruházást, amelynek esetében ennyi pénzből majd’ négyszer ilyen hosszú szakaszt tudtak rendbe tenni.

– Páhinál, ahol a Kalocsát Kiskőrössel és Kecskeméttel összekötő szintén négy számjegyű útnak egy öt kilométeres szakasza újul meg ugyanezen program részeként, mint a miskei, 470 millió forintból készül majd el. Érzékelhető tehát, hogy nagyságrendileg mennyivel költségesebb a miskei szakasz kivitelezése – így a honatya, akit arról is kérdeztünk, hogy várhatóan milyen lépések lesznek a következők és mikorra datálható, hogy elkezdődik Miskén az útfejlesztés.

– Ez év őszére kell a kivitelezőknek végleges árat adni. Belecsúszhatunk tehát a télbe, és november-decemberben nem valószínű, hogy fel lehet vonulni a munkaterületre, de reményeim szerint tavaszra ennek már semmi akadálya nem lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy a folyamat innentől már nem visszafordítható, azaz meg fog valósulni a beruházás – jelentette ki Font Sándor, aki kérdésünkre azt is elmondta, hogy milyen forrásból nyílik lehetőség az említett projekt megvalósítására. – Úgynevezett hazai forrásból. A gazdaság jó teljesítőképessége miatt egyre több az évről évre, hármas és négyes számú, alacsonyabb rendű utakra költhető felújítási keret. Közismert, hogy 2014. óta az EU ezeket nem engedi uniós forrásból rendbe tenni, tehát kizárólag hazai keretből lehet ezt megoldani, ami a gazdaság függvénye. Míg tavaly több százmilliárdos keret állt rendelkezésre a 19 megye számára, amelyet úthálózat-hossz arányban osztottak el. Ez számunkra jó hír volt, hiszen Bács-Kiskun hazánkban a harmadik legnagyobb úthálózattal rendelkezik, csak Pest és Borsod előz meg bennünket. Ebből a keretből jut tehát majd a miskei szakaszra is – válaszolt a képviselő.

(Fotó: Font Sándor – Facebook)

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás