Molnár Péter bringás bravúrja

Minden nap áttekert Uszódról Bajára

2018.09.06 13:11    |    STVN  

Május közepén startolt és június 11-ig tartott a Magyar Kerékpárosklub által meghirdetett „Bringázz a munkába” akció. A kampányban 5942 résztvevő összesen 592.856 kilométer távolságot kerékpározott Magyarország egész területén, míg 10.671.416 kalóriát égettek el, 85.359.474 forintot takarítottak meg és 94.264 kilogramm szén-dioxid szennyezéstől kímélték meg a levegőt – áll a verseny honlapján. Érdekesség, hogy a top 10 legjobb eredményt elért, többnyire nagyvárosok listájáról apró kakukktojásként, egy hajszállal maradt le Uszód.

De hogyan kerülhetett fel a Duna menti kisfalu egyáltalán egy olyan lajstromra, ahol előtte – a teljesség igénye nélkül – Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Szeged és Győr, utána pedig Veszprém, Tatabánya és Békéscsaba szerepel? Az illetékes Molnár Pétert kérdeztük erről, aki erre a bizonyos listára tekerte a falu nevét azzal a több mint 2000 kilométerrel, amit napi biciklis munkába járásával összegyűjtött a kampány ideje alatt.

molnarpeter1_450
 

A többek között Kalocsán kerékpárboltot vezető Péter, elmondása szerint, nem nagy bringás, de most úgy döntött, egyénileg és csapattagként is próbára teszi állóképességét, és heteken keresztül, napi két-két órát biciklizett a munkahelyére Uszódról, Bajára és vissza! Úgy bizony! Ha esett, ha fújt, ha vert a jég, ha tűzött a nap, Péter drótszamárra pattant és meg sem áll Bajáig – így gyűjtötte össze azt a kilométerszámot, ami végül a nagyvárosokban produkált mutatókkal vetekedők közé juttatta Uszód nevét.

molnarpeter2_350– A rádióban és a Facebookon is hallottam, illetve olvastam róla, hogy elindították ezt a programot. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy kipróbálnám magam. Mivel most Bajára köt a munkám, ezért minden nap oda kellett elmennem és onnan visszajönnöm. Először egy próbautat tekertem Bajáról haza. Ez a 48 és fél kilométeres táv alapvetően egy jól biciklizhető út, és két óra alatt megtehető. Az Uszódtól Fajszig vezető, töltésen futó, kavicsos-sóderes 18 kilométeres szakasz viszont nem mondom, hogy nem volt embert próbáló. Abban ugye irányítani is nehezebb a biciklit, belesüllyed a kerék a sóderba, de a látvány, hogy őzek és nyulak ugrándoznak körülötted, hogy hazafelé beletekerhetsz a naplementébe, sőt, néha a napfelkeltét is elcsíptem, az mindenért kárpótol – meséli Molnár Péter, hozzátéve, hogy azért akadtak kemény pillanatok is a bringás-napok során. Abban viszont egy pillanatig sem bizonytalanodott el, hogy végig akarja csinálni.

– Rengetegszer volt, hogy felhőszakadáson kellett keresztülbringázni, ami először elég kellemetlen volt, de amikor újra megtörténik, már hozzászoksz. A töltési út kellemetlenségeit pedig feledteti az, hogy az aszfaltos úton jól lehet haladni – emlékszik vissza, villámszámvetést készítve. – Minden munkanapon, beleértve a szombatot is, letekertem a magam kilométereit, így több mint 2000 kilométer lett a vége. Ami a kilométerszámot illeti, a csapatunk a legjobb lett, és a cég, aminek az égisze alatt neveztünk, szintén bejutott a legjobbak tízes mezőnyébe. Nagy Judit, Pálinkás Sándor és Zubály Zoltán voltak még a csapatunk tagjai, akikkel együtt összesen 2.965 kilométert tekertünk – idézi fel – joggal – büszkén Molnár Péter.

A jövőt illetően már most kijelentette, hogy ha ismét útjára indítják a kampányt, 2019-ben biztosan intenzívebb toborzást fog szervezni maga körül, és garantálja, hogy betekeri Uszód nevét a top 10-es listába, merthogy ahhoz kétség sem fér, hogy ő maga ismét indulni fog!A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás