Fiatalítaná a polgárőrséget

Mozga László kitüntetett pedagógust kérdeztük

2018.11.15 12:48    |    -vis-  

Lapunk korábbi számában röviden beszámoltunk arról, hogy az Országos Polgárőr Szövetség október 17-i díszünnepségén adták át a legkiválóbbaknak az „Év Polgárőr Pedagógusa” díjakat, közöttük egy kalocsai tanárral, miskei polgárőrrel, Mozga Lászlóval.

A Bajai Szakképzési Centrum Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma pedagógusa, illetőleg a Miskei Polgárőr Egyesület tagja szerényen nyilatkozott a kapott elismerésről. Mint mondja, azon tanárkollégáival és polgárőrtársaival osztozik.

- Hogy miért esett rám a választás, azt én nem tudom megmondani, de azt tudom, hogy csapatmunkának köszönhetem azt, hogy idáig eljutottam – mondja szerényen, de büszkén a kitüntetett.

mozga– Itt, Kalocsán a Dózsában a tanári csapatnak tolmácsolnám köszönetem, Miskén pedig az ottani polgárőröknek. Harmadik éve tanítok szaktanárként rendészeti ismereteket és öt éve vagyok tagja a Miskei Polgárőr Egyesületnek. Ez a kettő találkozott három éve és vált a munkám közös pontjává. Konkrét hőstettet, okot nem tudnék mondani, ami a kitüntetéshez vezetett, hanem talán a folyamatos munka – véli Mozga László.

- Miskén élek, ott vagyok polgárőr, de a Kalocsai Polgárőr Egyesülettel is felvettük a kapcsolatot, hogy általuk segítsük a diákok megismertetését ezzel a szolgálattal. Tervben van, hogy a kalocsai szervezetre építve egy ifjú polgárőr egyesületet vagy tagozatot hozzunk létre, de ennek a kidolgozása jelenleg is tart. Ezt Kalocsán valósítanánk meg, mivel az ide járó diákok jó része kalocsai, a szolgálat gyakorlati teljesítésekor is rájuk lehetne számítani, illetve a kollégistákra – tekint a jövőbe az elismert tanár.

- A rendőrség részéről egy körzeti megbízott felel a rendért, hozzá viszont nem ez az egyetlen település tartozik. A lakosság anno igényt érzett arra, hogy növelje a saját biztonságát, és ekkor alakult meg a helyi polgárőrség. Magam is késztetést éreztem, hogy tegyek a település biztonságáért, amelynek lakossága jó részt elöregedett, sok az üres telek, az üres ingatlan, amit felügyelni kell, és nem utolsó sorban ezzel a szolgálattal a saját biztonságomat is szavatolom –így Mozga László.

A tanár fontosnak tartja, hogy megismertesse a fiatalokat a polgárőri szolgálattal. Letisztítva és árnyalva a közvélekedést ami az intézkedő polgárőrökről, rendőrökről, vagy személy- és vagyonőrökről él a fejekben. Ezt nem lehet másképp elérni, minthogy szélesebb rálátást nyújtanak a tevékenységi körökre.

– Mivel a Dózsában van is ilyen képzés, szeretnénk plusz hozzáadott értéket adni a diákoknak, hogy mélyebben belelássanak a mindennapokba. Ezekkel a bővített ismeretekkel talán vonzóbbá válik számukra az is, hogy felnőttként a rendészeti pályán helyezkedjenek el – mondja a pedagógus, majd kérdésünkre büszkén mutatta meg az elismeréssel járó díszoklevelet és plakettet.

-vis-

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás