A rehabilitációs foglalkoztatás változásai

Interaktív előadás a Mozgáskorlátozottak Egyesületénél

2013.03.16 16:14    |    -mond  

A megváltozott munkavégző képességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatos változások ismertetésére a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének munkatársát kérte fel tájékoztató megtartására február 14-én, csütörtökön a Kalocsa és Vidéke Mozgáskorlátozottak Egyesülete.

Halterné Illés Veronika revizor a megváltozott munkavégző képességű személyek foglalkoztatásával kapcsolatos aktuális változásokat ismertette, valamint téma volt még a rokkantsági ellátásban részesülők foglalkoztatása, a rehabilitációs ellátásban részesülők együttműködési kötelezettsége és foglalkoztathatósága, valamint a tranzit és tartós foglalkoztatás is.

molnar_istvan_189Az egyesület Kossuth Lajos utcai „főhadiszállásán” Molnár István elnök köszöntötte a közel harminc érdeklődőt, akik között munkavállalók és munkáltatók is helyet foglaltak. Elmondta, hogy úgy is, mint egyesület, és úgy is, mint a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató egyik legnagyobb Bács-Kiskun megyei cég, a Pro-Team Kft. azért szervezte meg ezt a tájékoztató előadást, hogy alapvető fogalmakat tisztázzanak, és segítsenek eligazodni tagjaiknak és dolgozóiknak abban a szövevényes útvesztőben, amit a törvényi változások idéztek elő. Ezenkívül folyamatosan törekednek egy jól működő napi munkakapcsolat kialakítására a szakigazgatási szervvel, amiben igyekeznek a szerv felé időben pontos adatokat továbbítani, egyben ellátják a hozzájuk tartozó emberek érdekképviseletét is. Molnár István nem titkolta azt sem, hogy a rendeleti változások miatt munkaerőgondok várhatóak, hisz a komplex felülvizsgálatok során több száz, akár több ezer ember felülvizsgálatát végzik el év végéig, és az általános tapasztalat az, hogy mindenki egy kicsit „egészségesebb kategóriába” kerül, emiatt kikerülhetnek emberek abból a körből, akiket foglalkoztatni tudnak. És itt jön a napi munkakapcsolat előnye a szakigazgatási szervvel: az ott jelentkező dolgozókat ki tudják közvetíteni a foglalkoztatókhoz. Az elnök azt mondja, ennek szerettek volna elébe menni, és ezért kínálták fel az együttműködést.

– Ez nagyon sok embert érint, és szerettük volna, ha képbe kerülnek azok az érintettek, akiket erre a komplex egészségügyi vizsgálatra már hívtak, vagy vissza fogják hívni év végéig. Hogy tudják, mi a kötelezettség, mit értünk együttműködésen a most létrehozott szakigazgatási szervvel. Nehéz helyzetben vannak, hiszen csökkentették ezeknek az embereknek az ellátását, viszont kétszer-háromszor is utazniuk kell Bajára, és még útiköltség-térítés sem jár nekik – mondja az elnök. Van egy együttműködési adatlap, mi azt kitöltetjük a dolgozóval, visszaküldjük és nyilatkozunk, hogy fölvennénk, ha kiközvetítik nekünk. Hasonló rendben, mint régen a munkaügyi központtal volt, adunk egy munkaerő igénylő lapot. Ha a bajai központnál van regisztrálva nekünk alkalmas munkaerő, akkor őt közvetíti ki nekünk – magyarázta Molnár István.

Halterné Illés Veronika, a bajai szakigazgatási szerv revizora a sok nyitott kérdést hagyó törvényi változásokkal kapcsolatban – a rehabilitációs foglalkoztatástól kezdve, hogy ki minősül megváltozott munkaképességűnek – tartott egy igen részletes és közérthető tájékoztatót, amely inkább interaktív előadás volt, hiszen a törvényi változásokat gyakorlati példákkal illusztrálta és a résztvevők folyamatában kérdezhettek tőle, ha nem értettek valamit. Elmondta, hogy nekik is új ez a munka, de igyekeznek nagy empátiával kezelni az ügyeket és mindent megtesznek, hogy ha az ügyfél velük együttműködik, akkor megtalálják minden helyzetre a lehető legjobb megoldást.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás