Kincsem a versenypályán kívül is győzött

Bebizonyosodott: igenis lenne igény mozira!

2017.06.07 12:04    |    -sist-  

Évek óta már, hogy nincsen Kalocsán rendszeres mozielőadás, a környékbeli városok ugyancsak híján vannak saját filmszínháznak. Létezik azonban egy forradalmi megoldás ennek az áthidalására, amelyben Dunapatajon meg is látták a lehetőséget. A vidékre nagyvárosi moziélményt ígérő Mozgó Mozi Kft. először vendégeskedett szomszédságunkban április 22-én, és már most bizonyos, hogy nem utoljára!

Ahhoz foghatót, amit a pataji mozinapon a Kodály Zoltán Művelődési Ház halljában láthattunk, utoljára csaknem egy évtizede élhettünk át Kalocsán, amikor is városunkban mutatták be a „Mamma mia” nagysikerű ABBA-musical filmváltozatát és a ma már főképp színházként használt épület előteréből a sétálóutcáig hömpölygött a tömeg. Régi szép idők… sóhajtanak fel a harmincpluszosok és tőlük idősebbek, akik még emlékeznek rá, milyen jó volt Kalocsán moziba járni. A huszonévesek talán el sem hinnék, hogy anno a Jurassic Park első részét közel az országos premierre egy időben vetítették Kalocsán, és egymás után két telt házas előadással nyitott a film egy szombati estén, ugyanis a 18 és a 20 órakor kezdődő vetítések egyaránt teltházasok voltak.

 

mozgomozi1_450
 

 

Szűk két hete felcsillant a remény, hogy vidékünk ismét kaphat „saját” mozit havonta egyszer a dunapataji művelődési házban, amikor is lelkes helyi szervezők meghívják az országjáró Mozgó Mozi Kft.-t, amelynek küldetése, hogy ne kelljen a plázamoziktól távolabb élőknek moziélmény nélkül felnőnie. Aktuális premierfilmekkel dolgoznak, amelyeket saját technikával mutatnak be ott, ahová hívják őket.

Dunapatajon az a szerencsés helyzet állt elő, hogy a technikát befogadó művelődési ház előadóterme korábban moziterem-ként is funkcionált, így az eredeti vászonra tudtak vetíteni az eredeti vetítőállásból, lényegesen nagyobb képet adva a közönségnek, mint amekkora mozgatható vászonnal a cég eredetileg dolgozik.

 

mozgomozi2_450
 

 

Marosi Mária helyi ötletgazda-szervezőtől tudtuk meg, hogy a délelőtt kezdődő és éjszakába nyúlóan folyamatosan folytatott vetítések iránt igen élénk érdeklődés mutatkozott, nem csak a patajiak köréből. A környék több településéről találkozott ismerős arcokkal, akik közül a legtöbben a sikert-sikerre halmozó és nézettségi csúcsokat sorra döntő magyar szuperprodukcióra, a „Kincsemre” voltak kíváncsiak. Az 54-ből 54 versenyt nyert magyar csodaló történetét közel háromszázan nézték meg, a toplistás volt a „Halálos iramban 8” autós-akciós látványorgia és a „Baby úr” című animációs vígjáték is.

Elmondása szerint a Mozgó Mozi csapata döbbenten konstatálta, hogy sokéves működésük óta Dunapatajon rekord dőlt meg, összesen ugyanis közel hétszáz néző váltott jegyet a különböző előadásokra, akik az új „Hupikék törpikék” film, a „Páncélba zárt szellem”, az „Élet” és a „Sohavégetnemérős” Wellhello-mozik közül válogathattak. A társaság képviseletének elmondása szerint ekkora lélekszámú településen még sehol nem debütált első alkalommal ilyen érdeklődés közepette a meghirdetett mozinap.

Ami pedig bevált és működik, azt nem szabad abbahagyni! Ennek tudatában már a helyszínen kihirdették, hogy májusban sem maradunk házhoz jövő sikerfilmek nélkül! Legközelebb május 27-én, ismét egy szombati napon lesz egész napos filmvetítés a Kodály Zolán Művelődési Házban. Mi nagyon várjuk, és látva a Kincsem előadásra betódult tizenévesektől a hetvenesekig a film végén elégedetten öltözködőket, minden bizonnyal nem vagyunk egyedül.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás