A bálon mutatkozott be az új horvát főkonzul

Idén is prélón mulattak a bátyai rácok

2014.03.16 08:57    |    Mke  

február 8-án, szombaton tizenötödik alkalommal öltözött horvát nemzetiségi színekbe a bátyai Faluház. Itt rendezték meg a már másfél évtizedes múltra visszatekintő hagyományos Rác Prélót, ahol idén bemutatkozott a még csak kinevezett, de hamarosan diplomáciai feladatokat ellátó új horvát főkonzulasszony is.

A bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat téli mulatsága évről évre több bálozót vonz – mondta szerkesztőségünknek Anisity Ferenc, a programszervező önkormányzat vezetője. A nemzetiségi közösség első embere azt is elárulta, idén majd’ háromszázan énekelték egyszerre a hagyományos rác dalokat és tették próbára a faluház parkettjét. A horvát önkormányzat vezetője kiemelte, külön öröm számukra, hogy a bátyai fiatalok szívükön viselik hagyományaik sorsát. Ezt pedig az jelzi, hogy az idei prélón (is) rengeteg fiatal vett részt, sőt többen horvát népi viseletet is öltöttek.

A bált, régi szokásokhoz híven a magyar és a horvát himnuszok nyitották, majd a horvátul tanuló általános iskolások, valamint a Vodenica tánccsoport dalainak ritmusa tette hangossá a színpadot és kis idő múlva a nézőteret is, ahol reggelig tartott a mulatozás.

 

prelo_1_440

 

Az idei prélót sajnos nélkülözni kényszerült a falu horvát testvértelepülésének, Baćina-nak delegációja, viszont itt volt a még egyelőre csak kinevezett, új horvát főkonzulasszony, Ruzica Ivankovic. A diplomata a nemrég Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Ljiljana Pancirovtól vette át a kapcsolatépítési és ápolási feladatokat. Anisity Ferenc elmondta, bár a főkonzulasszony további teendői miatt nem tudta hosszabb ideig élvezni a bátyaiak vendégszeretetét, mégis üdvözölte a bálozókat és kifejtette, óriási öröm számára, hogy saját szemével is meggyőződhetett mindarról, amiről elődje már több ízben is beszámolt neki; a bátyai rácok hagyománytiszteletéről és kedvességéről.

Anisity Ferenc szerkesztőségünknek elárulta, roppant szimpatikusnak találta az újonnan kinevezett főkonzulasszonyt, akivel „hivatali” dolgokról is ejtett néhány szót, bár csak röviden, hiszen aznap este még három helyszínen tett protokoll látogatást Ruzica Ivankovic. Szó esett többek között arról, hogy a jövőben a kultúra, az oktatás, a sport és nem utolsó sorban a gazdaság területén is megerősíteni kívánják a már létező horvát–magyar kapcsolatokat. Minderről pedig hosszabban, egy diplomáciai látogatás alkalmával beszélhet többet Anisity Ferenc és a főkonzulasszony. Hiszen Ruzica Ivankovic meghívta a Horváth Nemzetiségi Önkormányzat első emberét a pécsi főkonzulátusra, hogy a tervekről, jövőbeni teendőkről tárgyaljanak. Anisity Ferenc pedig a bátyai Rác Préló forgatagában, a háttérben zengő kóló kíséretében nagy örömmel fogadta el a meghívást.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás