Digitalizált múzeum

Zárva, közben mégis nyitva a Viski

2014.01.30 22:10    |    géjé  

A téli szezonban jelentősen lankad a látogatási kedv és a turistaforgalom, ezért a kalocsai Viski Károly Múzeum márciusig bezárt, ám mint kiderült, némi rámenősséggel be lehet jutni az intézménybe. Érdemes is: még mindig látható a focitörténelmi és a néprajzi tárlat – az állandó, mostanra digitalizált ásványtár mellett.

– Hivatalosan száz éve vesznek részt bajnokságban a kalocsai focisták: először 1913 nyarán indult itthoni csapat az MLSZ által szervezett bajnokságon, és ennek alkalmából rendeztünk kiállítást, amely még szeptemberig látható és mindenki számára elérhető lesz, a tavaszi nyitás után is – árulta el a KORONAfm100-nak adott interjújában a múzeumigazgató. Romsics Imre hozzátette: télen ugyan tényleg zárva tartanak, de ez inkább csak hivatalos formában igaz. – Halkan mondom: ha valakinek olyan programja van, nyugodtan bekopoghat, mivel a múzeumi dolgozók hétköznapokon itt vannak és az érdeklődő közönség számára rendelkezésre állnak – mondta.

A Viski Károly Múzeum egyébként minden télen bezár, ennek pedig prózai oka van: az intézmény ilyenkor adja ki dolgozói rendes éves szabadságát, hiszen nyáron, a turistaszezonban nem tudja nélkülözni őket. A zárt kapu viszont más szempontból is praktikus; a kevésbé leterhelt munkatársak ugyanis elvégezhetik az év más időszakában nehezen kivitelezhető szakmai munkákat: például részletes leltárt készíthetnek, amelyre a főszezonban aligha nyílna lehetőségük.

viski_zarva2_320– Hivatalosan március 15-én nyitunk, amikortól heti hat napon át lesz nyitva a múzeum. A
„rendkívül bonyolult” nyitva tartásunkat úgy szerveztem meg, hogy a tavaszi és őszi szezon kivételével, amikor csak vasárnapokon leszünk zárva, minden napon elérhető legyen a múzeum gyűjteménye – magyarázta az intézményvezető, hozzátéve, hogy 2014-re több újítással is készültek. – Az ásványtárban elhelyeztünk egy érintőképernyős számítógépet, amin elérhető a gyűjtemény összes tárgya, de nem egyszerűen csak „tárgyként” megjelölve, hanem mobiltérképen is. Így mostantól mindenki megnézheti, hogy honnan származnak: szó szerint a világ minden részéről érkeztek ásványok és kőzetek a kalocsai gyűjteménybe – szögezte le Romsics Imre.

A másik fejlesztésüket a www.viskikarolymuzeum.hu oldalon lehet nyomon követni: az ásványtáruk összes darabját (mintegy 2000 kőzetet!) felvezették egy nagy adatbázisba, amelyen belül mindegyik fotóját és fontosabb jellemzőit megnézhetik a látogatók. A leglelkesebb böngészőket ezen felül egy online játék is várja, amely az ismereteiket teszteli. Az internetes kvízben magukat a kőzeteket kell felismerni, majd a végén lekérhető egy százalékos értékelés. Abban az esetben viszont, ha ragaszkodunk a tényleg kézzelfogható szemléltetéshez, rendelkezésünkre áll egy teljesen más profilú, mozgó kiállítás is.

– Az utóbbi időben keletkezett néhány olyan anyagunk és tárgyunk is, amit hosszú távon tudunk hasznosítani, és nem csak a múzeumban: tíz táblára például felapplikáltuk Kalocsa és a Sárköz élővilágát – szemléltette legújabb, családi napjukon már egyszer bemutatott tárlatukat az igazgató. – Ezeket a táblákat mobilra készítettük, tehát bárhova ki tudjuk telepíteni, és elképzelhető, hogy Budapestre, a Múzeumok Majálisára el is visszük majd – nézett a jövőbe Romsics Imre.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás