Mennek a Gourmet Fesztiválra is!

Nagy tervek, nagy elismerések városa lett Hajós

2013.10.23 23:00    |    géjé  

A múlt hétvégén a budapesti Hungexpón rendezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon a Hajós-Bajai Borvidék és Magyarország legkedveltebb településének választották Hajós váro-sát és a vele határos pincefalut. Az elismerést a nemrégiben szervezett Koccintás Napja hivatalos eredményhirdetésekor kapta meg a települést képviselő Vintegro Pinceszövetség négy fiatal borásza: Klajó Csaba, Oszvald András, Hodován Zsolt és Huber János (a fotón balról jobbra).

vintegro_300A kis delegáció mit sem sejtve, de személyes meghívást követően utazott a rendezvényre, ahol sokáig csak remélték, hogy a szíves invitálás valami komolyabb díjat is jelent számukra. A megérzés beigazolódott: dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől átvehették az ország Koccintás Napi rendezvénysorozatainak fődíját: (a 2-5000 fős települések között) Hajós városa a legkedveltebb borvidéki település lett.

Hajós rendezvényei mindig is komoly támogatást élveztek a városvezetés részéről, ám a díj hatására alighanem még inkább igyekeznek a borász szakma hazai vérkeringésében maradni. Ezzel a törekvéssel a polgármester is egyetért, mivel elmondása szerint Hajós számára ez az egyetlen olyan kitörési pont a turizmusban, idegenforgalomban, amely számukra a kastélyon kívül adott.

– Elmondhatom azt, hogy az utóbbi egy-két évben többet foglalkozott a képviselő-testületünk a pincefalu állapotával, és igyekszünk is minden lehetőséget megragadni, ami az ott tevékenykedő szőlőtermelők munkájához segítséget jelenthet – hangsúlyozta a Korona Fm100-nak adott interjújában Estókné Szalczer Erzsébet. A városvezető a borászok érdekeinek hatékonyabb képviselete érdekében nemrég még szorosabb közösséget vállalt a pincefaluval: a képviselő-testülettel karöltve elhatározták, hogy a helyi önkormányzat saját maga is rendelkezzen ott ingatlannal. – Eddig csak egy présház volt a tulajdonunkban, ami önmagában nem igazán képes arra, hogy bemutassa a hajósi szőlőtermelői hagyományokat, ezért az idei évben a testület, egy árverés útján, saját erőből megvásárolta a húsz éve zárva tartott Cabernet Fogadót – árulta el. A legendás, kiterjedt pincerendszerrel bíró épület belsejét és rejtett kamráit pont a tulajdonoscsere hatására láthatta újra a nagyérdemű – éppen az augusztus végi Koccintás Napján. Ennek a létesítménynek szeretnének most jobb célt találni – esetleg épp múzeumot létesíteni benne. Ötletekben aligha lesz hiány – főleg ha bevonják a fent írt díjátvevő delegáció borászait is.

– Fontosnak tartom, és rendkívül nagyra értékelem, hogy a Hajósi Pincefaluban megjelent ez a fiatal, lelkes csapat, amely belátta, hogy összefogással sokkal nagyobb eredményt tudnak elérni, mint külön-külön, ráadásul nem csak szívükön viselik a pincefalu sorsát, hanem tesznek is annak érdekében – méltatta Estókné a Vintegro tagságát.

Azt, hogy mennyit sikerült a polgármester által felemlegetett ifjú borászoknak már egy-két évnyi fennállás alatt elérni, mi sem mutatja jobban, mint az a cím, amelyet a múlt hétvégén egyesületként vettek át, városuk nevében. A Vintegro Pinceszövetség az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra személyre szóló meghívást kapott, hogy ott dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől személyesen vehessék át a „Magyarország Legkedveltebb Borvidéki Települése 2013” díjat. A Hungexpón tartott kiállítás igazi ünnepeltje így kétségtelenül Hajós lett, mivel a Koccintás Napja 2000 és 5000 fő közötti településeinek versenyében sikerült az abszolút győzelemig menetelni. A kitüntetés persze amellett, hogy megtisztelő, némi plusz felelősséget szintén jelent, mivel együtt jár vele, hogy néhány országos, gasztronómiához kötődő rendezvényre máris meghívást kaptak. Ott lesznek például jövőre a Sziget Fesztivált is szervező cég Gourmet Fesztiválján, ahol saját standon mutathatják be boraikat, ezzel is növelve a borvidék hírnevét.

– Aki akár egy kicsit is figyeli, hogy mi történik az utóbbi időben Hajóson, az látja, hogy nagy ambíciókkal és küzdeni akarással vagyunk itt jó páran, akik megyünk a borászkodás marketingezésének rögös útján – utalt az utóbbi években megtöbbszöröződött, pincefalubeli rendezvényekre Huber János. A Vintegro Pinceszövetség elnöke méltán büszke a szervezet tevékenységére és a múlt héten átvett rangos kitüntetésére, ám úgy érzi, még ezek után is van miért tovább dolgozni. – A díjat többféleképpen is fel lehet fogni: meg lehet lovagolni, vagy csak tudomásul venni és elmenni mellette, ám természetesen nem ez utóbbi a célunk. Most egy évig azzal büszkélkedhetünk, hogy Magyarország Legkedveltebb Borvidéki Települése vagyunk. Erre a „szörfdeszkára” fel kell ülni, és menni vele – jelentette ki határozottan a szövetség elnöke, egyben köszönetet mondva Hajós Önkormányzatának, valamint a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. kollektívájának is, akik a Hajósi Pincefaluban zajlott Koccintás Napi rendezvény szervezői voltak.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás