Uniós pályázattal spórolnak

Napelemeket szerelnek Géderlakon

2015.08.13 09:31    |    -vis-  

KEOP uniós forrásból nyert 16 millió forintot a géderlaki önkormányzat arra, hogy napelemekkel modernizálja több közintézmény épületének az áramellátását. A polgármester komoly kiadáscsökkentést vár a frissen indult beruházástól, a lakosságot semmiben nem fogják zavarni a munkálatok – ígéri.

A múlt héten kezdődött a szóban forgó berendezések telepítése, és a jelen tervek szerint két héten belül, azaz várhatóan augusztus elejére készen is lesznek velük. Katona György polgármester nevesítette azt is, hogy melyek lesznek azok az épületek, amelyeknek villanyszámlája remélhetőleg már idén ősztől csak töredéke lesz a korábbinak.

– A Polgármesteri Hivatal, az óvoda, a sportcsarnok, a Faluház és a futballpályánál lévő sportöltöző kap a méreteinek megfelelő mennyiségű napelemet, amelyek folyamatos rásegítést biztosítanak a szükséges áram termeléséhez – nyilatkozta a településvezető. – Tavaly nyújtottuk be az ezen projekt megvalósításához vezető pályázatunkat, „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása Géderlakon” címmel – folytatta. – A kivitelezéshez szükséges 20 millió forintból 16 millió forintot támogatásként elnyertünk. Ez azt jelenti, hogy a saját büdzsénkből mindössze 4 millió forintot kell fordítanunk erre a várhatóan igen komoly megtakarításokat eredményező fejlesztésre – magyarázta Katona György.

A polgármester nem rejtette véka alá, hogy az elsődleges cél az, hogy az önkormányzatnak minél kevesebbe kerüljön az egyes létesítményeinek a fenntartása. Ezt azonban úgy kell elérni, hogy az a korábban megszokott szolgáltatási minőségnek ne menjen a rovására – az energetikai korszerűsítések pedig tökéletes eszközök erre.

– Várhatóan két hét alatt lebonyolódik a beruházás. Ezt követően a DÉMÁSZ-szal közösen a kivitelező ráköt a rendszerre. Ennek persze megvannak a maga szabályai és a tortúrája is, de úgy gondolom, hogy ez a kis körülményesség megéri – mondja a polgármester, kitérve arra is, hogy a folyamatban lévő munkálatok semmiféle zavaró tényezővel nem járnak a lakosság, illetőleg az épületek környékén közlekedők, járókelők számára.

– Ebből az utca embere semmit nem fog észrevenni, kivéve talán annyit, hogy amikor elkezdik felszerelni a tetőszerkezetekre a napelemeket, nagy lesz fenn a sürgés-forgás. Ezen túlmenően minden szerelési munkafolyamat, mint a mérőegységek és a csatlakozóegységek beszerelése, az épületeken belül fog folyni. Így a megnevezett intézmények környezetében semmilyen forgalmi korlátozásra vagy útlezárásra nem kell számítani – zárta gondolatait Géderlak első embere.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás