Jelentős évforduló, jelentős programok

Negyven éves a Hajósi Alkotótábor

2017.08.20 20:20    |    -mond  

Nem sok civil szervezet, kezdeményezés, alkotótábor büszkélkedhet azzal, hogy évtizedekben mérhető „életkora”. Kiemelkedő mindezek sorában a Hajósi Alkotótábor, mely az idén 40 éves. A július 1-jén induló tábor nem csak a kora miatt kiemelkedő, hanem azért is, mert léte alatt számtalan környékbeli települést és embert inspirált, hogy ők is hozzák létre a saját táborukat. Alföldi Albert hajósi népművelő azt mondta egyszer, hogy még a legoptimistább álmaiban se gondolta a kezdetekkor, hogy ennyi időt megér ez a tábor, de élete munkái sorában ez a művésztelep az egyik "édesgyermekévé” vált, amire büszke.

alfoldi1_300Alföldi Albertet arról kérdeztük, terveznek-e valami plusz programot a jelentős évforduló kapcsán.

– A hajósi tábor most ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A neves évforduló miatt is és a Kogart Galériával évek alatt kialakult jó kapcsolat okán az első hét csütörtökén, azaz július 6-án lesz a hajósi Barokk Kastélyban néhány képből álló Munkácsy–Paál László–Mednyánszky-kiállítás, ami kicsit az elődök üzenete a tábornak. Nem hiszem, hogy sokszor találkozunk ezeknek a mestereknek a képeivel így élőben, ezért úgy gondolom, hogy méltó indítása a tábornak a nagy elődök kiállításának erre az időpontra időzítése – kezdte sorolni, majd két másik jelentős eseményt is a figyelmünkbe ajánlott.

– A rákövetkező vasárnapon szentmise lesz, ahol felavatják és bemutatják a nagyközönségnek a tábor egyik alapítója, Kiss Ernő rajztanár-festőművész által megfestett tizennégy stációt. Ezek ugyan nyomatban már megvoltak, de most Kiss Ernő újraálmodta és akvarellel megfestette őket. Utána átsétálunk az iskolába, ugyanis a művészek megfestették az osztálytermek ajtajait. A gyerekek remélhetőleg tíz év múlva úgy fogják csak mondani, hogy például „én a Farkas Feri osztályában vagyok, vagy a Matteo osztályában vagyok…”. Közel húszan vettek részt ebben a munkában a tábor művészei közül.

Hányan lesznek az idei táborban?

– Húsz és huszonöt fő között, az indulásra fog kialakulni a pontos létszám. Teljesen új tagok is lesznek, egy békéscsabai és egy uszódi festő hölgy. Az alapítók közül, akik negyven évvel ezelőtt is itt voltak már, ketten, a Rendes Kati néni Bajáról és a Kiss Ernő. És szeretném meghívni egy délutánra, estére még az alapítók közül a Kiss Pistát, a Vinczellér Imrét és a Weitrager Évát, mert szeretnék találkozni velük. A tábor lezárásaként tervezek egy borozgatós-beszélgetős alkalmat, erre várom őket is.

Honnan teremti elő a „táborravalót”?

– Még nem igazán teremtődtek meg a tábor anyagi feltételei, de ahogy lenni szokott, mindig az utolsó pillanatban alakul ki. Általában magánházaknál laknak és egy-egy szponzor vállalja egy-egy festő ottlétének költségeit. És ezt mi egy képpel háláljuk meg nekik.

Miért maradhatott fent négy évtizeden keresztül ez a műhely?

– Az egész hajósi tábornak az a lényege, hogy olyan, mint egy reneszánsz műhely, itt mindenki azt csinál, amit akar. Itt nincs regula, nincs kötelező téma és nem osztjuk be az idejüket. Van, aki amikor ideér, egy hétig alszik, mert egész évben dolgozott, aztán a következő héten meg megfesti, amit elvárunk tőle. Nagyon sokat számít, hogy a Matteo itt van velük két hétig. Van egy délelőtti beszélgetés és van egy délutáni és esetenként még egy esti is. És sok festő mondja azt, hogy tanulmányai alatt nem sikerült olyan ismeretekhez jutni, mint amit a Matteo ad. Szakmai fogások, látásmód, emberi kapcsolatok – mind-mind előkerül ezeken a beszélgetéseken. Úgy örülnek egymásnak, amikor megérkeznek, mint a gyerekek. Baráti közösség alakul ki, családias hangulat, amihez társulnak Matteo szakmai tanácsai. Ez mind-mind vitte és remélem, viszi tovább ezt az alkotóműhelyt – mondta befejezésül Alföldi Albert.Az 1978-as első tábor alkotói: Horváth Attila (Tass), Kiss Ernő (Hajós), Kiss István (Kalocsa), Kovács László (Baja), T. Lándori Magdolna (Miske), Paizs Éva (Kiskunmajsa), Rendes Béláné (Baja), Schnúr József (Kalocsa), Skriba Pál (Somorja), Szalontai György (Tataháza), Tóth Menyhért (Miske), Vincellér Imre (Kalocsa) és Weintrager Adolf (Baja).

Az első táborban a képzőművészek mellett részt vett még a Bajai tanítóképző Főiskola sok hallgatója.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás