Egy év után újra porondon a megyematrica

Mégis útdíjasak lesznek a hidak?

2015.10.22 11:33    |    géjé  

Ön is hallotta, hogy egy év leteltével mégis fizetőssé válik a Szent László és a Pentele híd? Nem igaz. Ez év elejétől kellett volna megyematricát vásárolnunk az M9-es autóút és az M8-as autópálya részét képező hidak használatáért, de ez a közvélemény ellenállásába ütközött, és az érintett országgyűlési képviselők ki is járták a kormánynál, hogy ingyenesek maradjanak. Egyes hangok szerint csak egy évre. Itt a cáfolat.

A legtöbb újévi hisztériakeltés decemberben szokott napvilágot látni, de úgy látszik, az idei év e szempontból is különleges. Minden alapot nélkülöző pletyka kapott szárnyra: állítólag január 1-jétől csak megyematricák vásárlásával lehet majd használni a Szent László („szekszárdi”) és a Pentele („dunaújvárosi”) hidakat. Lévén a kalocsai régióban élők a szekszárdi, vagy pécsi útjaik során előszeretettel használják az M9-est és Dunaújváros, vagy Budapest irányában az M8-ast, okkal éltek izgalomban, amikor egy évvel ezelőtt az állam belengette az útdíj-rendszert. A nem uniós forrásokból finanszírozott autópályák és sztrádák fizetőssé tétele a törvény eredeti verziójában érintette volna a régió hídjait, de Galambos Dénes és Font Sándor országgyűlési képviselők minden követ megmozgattak azért, hogy ez ne következzen be.

Kalocsai Néplap

Azóta eltelt egy év, és most újra előkerült a téma, egyébként nem csak kósza szóbeszéd szintjén, ezért is kért Font Sándor hivatalos állásfoglalást is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól. A tárca által kiadott cáfolatban igyekeznek csitítani azokat, akik kételkednek az útdíj-mentesség tartósságában. Aggodalmukat ők egyébként arra alapozhatták, hogy kiderült: módosítanak a vonatkozó törvényen, és a változások január 1-jével lépnek életbe. Igen ám, csak nem nyúlnak hozzá a Szent László és a Pentele hidakhoz. Íme, a lényeg, ezt írta az országgyűlési képviselőnek és mindenki másnak az NFM:

„A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló 37/2007. (III. 26.) GKM rendeletének 2016. január 1-jétől hatályos szövegváltozata alapján – a 2. § g) és h) pontjai szerint – az M8 autópályán és az M9 autóútnak a 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakaszán, az időtartamhoz kötött használati díjas (HD, e-matricás) rendszerben (a személygépkocsikkal, mikrobuszokkal, autóbuszokkal, stb.) továbbra is díjmentesen lehet közlekedni, tehát a dunaújvárosi és a szekszárdi Duna-hidak előreláthatólag továbbra is díjmentesek lesznek.”

Lefordítva: nem, továbbra sem kell majd fizetni a hidakért, bármilyen motorikus eszközzel hajtson is fel rá! Fontos azonban leszögezni, hogy mettől meddig járhat-kelhet ingyen, megyematricával nem rendelkező járművével. Az M9-es autóút két vége hiába érint két megyét is, ingyenesen használhatja, de csak addig, amíg Szekszárdnál fel nem hajt az M6-os autópályára. A Pentele híd esetében pedig csak arra kell ügyelnie, hogy ne szaladjon fel az M8-asra – a 6-os főúti kijáratig ugyanis szintén díjmentesen autózhat, és ez jövőre is így marad.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás