A Szelidi-tó ismét kedvező besorolást kapott

Már a Dunán is van jó strand!

2015.06.22 13:50    |    -r-s  

Bár a hőség már jócskán próbára tehette az Ön tűrőképességét is, jó hírünk van: a kalocsai régióban, vagy ahhoz közel eső természetes fürdővizek mindegyike átment az Országos Környezetegészségügyi Intézet rostáján! A laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a Szelidi-tónál és Soltvadkert strandján biztosan jó minőségű víz mossa a partot. Idén viszont már a Dunán is van olyan szakasz, ahol biztonsággal lehet fürdeni a környéken. De nem Meszesen.

Kalocsai Néplap

Javítja az amúgy is remek magyarországi arányt a Kalocsa közelében található természetes strandok vízminősége: a hazai vizek 80 százaléka kiváló, vagy jó besorolást kapott. A minden évben az Európai Unió értékelési rendszere szerint összeállított felmérés – amelyet az ÁNTSZ tesz közzé – nem csak a mintavételkor tapasztalt minőséggel foglalkozik, hanem azzal is, hogy a megelőző négy év bakteriológiai vizsgálatai alapján mire lehet számítani a nyári szezonban. Az eredményeket úgy összegzik, hogy ún. „kockázatalapú statisztikai értékelésnek” is alávetik, magyarul számon tartják a vízminőség változásait, és követik a felmerülő egészségkockázatokat. Így kap egy természetes strand „kiváló”, „jó”, „tűrhető”, vagy „kifogásolt” minősítést. Utóbbiból csak négy van az egész országban, és egyik sem a közelünkben. Fontos még leszögezni, hogy egy minőséget vizsgáló helyszíni szemlét nem úgy kell elképzelni, hogy egy fehér köpenyes alak megmeríti a kémcsövét és viszi a laborba. Azt is megfigyelik, hogy a víz felületén van-e darabos, esetleg úszó szennyeződés (pl. olajfolt), illetve észlelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon még a vízvirágzásra, tehát a kék algára is figyelnek, mert a megjelenése allergén toxinokat termelő baktérium jelenlétére utalhat.

A szezon előtti mintavételt, amelyet ehhez a cikkhez vettünk alapul, háromszor ismétlik meg a szezonban – minden hónapban egyszer, így pontosan nyomon követhető, ha valamely vízpart már nem megfelelő. Mindez mondjuk ízlés és saját felelősség kérdése – ahogy a dunai szabadvízi fürdőhelyeken általában. Közkedvelt és imádott folyónk az elmúlt években nem szerepelt fényesen az ÁNTSZ felmérésein – olyannyira nem, hogy például a meszesi szakasz fel sem került a listára. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem vizsgálják rendszeresen a Dunát, hanem egész egyszerűen itt nem, és ki sem jelölnek fürdőhelyet, mert „a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg”, tehát eleve kockázatos lehet a strandolás. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt években csak úgy került szóba a hozzánk legközelebb eső dunai strand, hogy „saját felelősségre használható”. Van azonban egy Kalocsához közeli szakasz, amit a Duna szerelmesei biztonsággal látogathatnak. Ez Fadd, ahol mindhárom strand megfelelt az elvárásoknak és jó besorolást kapott. Akárcsak – és ez ugye kevésbé szokatlan – a Szelidi-tó is. Fantasztikus nyarat mindenkinek!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás