Nosztalgia búcsú Halomban

2014.09.26 10:04    |    Farkas Gizella  

Kalocsától 6 kilométerre van egy kis település: Halomszállás, amelynek kb. 450 fő lakosa volt, amikor legtöbben lakták (’50-es, ’60-as évek), ma kb. 100 fő. A falu szülötte, Vargacz Endre álmodott egy nagyot, hogy az elszármazottaknak, utódaiknak – akik anno idejártak iskolába, templomba, boltba, kocsmába – és a jelenleg itt élő halomiaknak, „högyieknek”, kiskecskemégyieknek, mácsaiaknak megszervez egy találkozót. Két éve fogalmazódott meg a gondolat, amely hosszú, bonyolult szervezőmunkát igényelt. Lelkes, jószándékú segítők sorakoztak fel mellette, mögötte, akik az elszármazottak felkutatásában tevékenyen részt vettek. A legnagyobb gondot a helyszín kiválasztása jelentette, hiszen csakis Halom jöhetett szóba, ehhez mindenki ragaszkodott. Sajnálatosan nálunk már nincs működő közösségi tér, amely valamikor a „Buki” kocsma volt. Ennek udvarában régen hatalmas bálok, búcsúk voltak. Ezekre emlékezve döntöttünk úgy, hogy méltó helyszín a kocsmaudvar lenne. Köszönet érte! Köszönet illeti a homokmégyi polgármester asszonyt, Tapolcsányiné Varga Krisztinát, aki nagyon segítőkészen állt hozzá ügyünkhöz. Önkormányzati segítséggel állítottak egy 270 személyes sátrat, asztalokkal, padokkal.

A rendezvényt 2014. szeptember 13-án, a halomi búcsú szombatján tartottuk meg. A dátum jelképes volt, emlékezve a régi nagy búcsúkra, szeretteinkre, akik már nem lehetnek itt és azokra is, akik valamely ok miatt nem tudtak eljönni.

16 órakor az iskolaudvarban szabadtéri szentmise volt, amelyet falunk szülötte, Cselik László plébános tartott. Utána „megszálltuk” a Buki udvart és megtelt a 270 személyes sátor.

Én a könnyeimen keresztül nem láttam mást, csak egy sátornyi ölelkező, könnyező embert. Hiszen volt, akivel évtizedek óta nem találkoztunk. Szívszorító, de egyben felemelő érzés volt! Mindenkiből áradt a szeretet, a hála, hogy ezt megérhettük. És mindezt az imádott szülőfalunkban, amelynek létéért egyre többször aggódunk. S most bebizonyítottuk, hogy ahol ennyi, a szülőfaluját szerető ember össze tud jönni, az ország legtávolabbi részéről is, annak a falunak nem csak múltja van, jövője is kell, hogy legyen.

Romsics Imre helytörténeti előadása után következett a finom vacsora (birkapörkölt, flekken és sütemény hegyek, köszönet a szakácsoknak!), majd hajnalig tartó mulatság, amelyhez a zenét Csorba István szolgáltatta. Neki is köszönjük!

Halominak lenni mindig jó, de szeptember 13-án ez az érzés – mindannyiunk nevében mondhatom –, fokozottan volt jelen ama sátorban. Hálás köszönet a szervezőknek a felejthetetlen napért, a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt. A távolmaradók sajnálhatják, hogy megfosztották magukat az élménytől. És végül, de nem utolsó sorban hálás köszönet Karcsák László homokmégyi fuvarozónak, aki az én személyi szállításomat biztosította.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás