Növekszik az áramfogyasztás, szükség van új erőművekre

2021.07.08 10:37   

A MAVIR előrejelzése 2030-ra már 8000 megawattos áramfogyasztási csúcsokat prognosztizál. Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója rámutatott, hogy a növekvő áramigény is igazolja, hogy a hazai nukleáris kapacitás hosszú távú fenntartása az ellátásbiztonság szempontjából nemzeti érdek.

depo450_450

Az elmúlt hetekben többször megdőlt, s minden korábbinál jobban megközelítette az abszolút csúcsot, a nyári bruttó áramfogyasztás rekordja Magyarországon. Az új, nyári fogyasztási csúcs rávilágít, hogy a növekvő hazai villamosenergia-igényeket csak akkor lehet biztonságosan kielégíteni, ha van megfelelő alaperőművi kapacitás, hívta fel a figyelmet Mittler István.  A Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója aláhúzta, hogy a csúcsidőszakban a megújuló egységek kapacitásuk töredékén működtek. A szélerőművek 59 MW, a naperőművek 158 MW teljesítményt adtak, holott az előbbiek beépített kapacitása 320 MW, az utóbbiaké 1600 MW. Ennek tükrében az import aránya megközelítette a 40 százalékot, ami – mint mondta – kockázatos, ezért szükség van az időjárástól függetlenül termelő hazai egységekre.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett rá, hogy először június 22-én 6660 megawattos csúcsot regisztrált a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. Egy nappal később, június 23-án újabb, 6814 megawattos történelmi nyári rekordot mért a MAVIR, majd június 24-én ez is megdőlt, amikor 6940 megawattot regisztráltak. Ez az érték mindössze 179 megawattal marad el a 7119 megawattos abszolút rendszerterhelési csúcstól, amit 2021. február 11-én, fűtési szezonban mértek.

A júniusi csúcsértékek kivétel nélkül a 18 óra utáni időszakban születtek, 27,7–30,2 Celsius-fok napi átlaghőmérséklet mellett. A kora esti órákban regisztrált rekordok időszakában a naperőművek a beépített kapacitásuk mindössze 10-15%-ával tudtak hozzájárulni a villamosenergia-termeléshez, a június 24-i 6940 megawattos rekord áramigény 37%-át importból kellett fedezni.

– A MAVIR közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a nyári és téli rendszerterhelési csúcsok értékei egyre inkább megközelítik egymást, így hazánk rendszerterhelési karakterisztikája hasonló jegyeket kezd mutatni a mediterrán országokéval. A rendszerirányító prognózisa szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog – vázolta Mittler István. Hozzáfűzte, hogy a MAVIR adataiból az is látható, hogy húsz éve még mindössze 4540 megawatt, tíz éve pedig 6212 megawatt volt az éves nyári rendszerterhelési rekord. A villamosenergia-fogyasztás az életszínvonal emelkedését mutatja idehaza is, akárcsak máshol a világban, a jóléttel és a technikai fejlettséggel együtt növekszik. Magyarországon az egy főre jutó villamosenergia-fogyasztás még mindig jelentősen elmarad a nyugat-európai szinttől, mindössze fele például az osztrák értéknek. – Az előrejelzések 2030-ra már 8000 megawattos abszolút csúcsokat mutatnak, és hosszabb távon további exponenciális növekedést vetítenek előre. A hazai nukleáris kapacitás hosszú távú fenntartása az ellátásbiztonság szempontjából nemzeti érdek, a növekvő áramigény alátámasztja, hogy szükség van a két új atomerőművi blokkra – összegezte a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója.

(X)A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás